Business Case

Hogere voer-efficiëntie met tetraploïd weidegras

21 Augustus 2016

Gras vormt samen met snijmais de basis van het Nederlandse melkveerantsoen. De liters melk die het melkvee produceert uit elke kilogram gras en mais, de voerefficiëntie, is van grote invloed op de voerkosten en daarmee de kostprijs per liter melk. Hoogwaardig ruwvoer met veel voederwaarde die goed benut kan worden is dus cruciaal.

In de veredeling van gras- en snijmaisrassen onderzoekt LG daarom niet alleen de opbrengst- en kwaliteitskenmerken intensief, maar ook de werkelijke benutting en invloed op de melkproductie in diervoederproeven. Na tweejarige onderzoeken met de beter verteerbare LG Animal Nutrition snijmaisrassen, onderzocht Schothorst Feed Research in 2013-2014 het effect van nieuw Havera weidegras in vergelijking met BG 4 gras van een bestaande zode van 4 jaar oud.

Voerefficiëntie van 1,24 naar 1,30
De voederproef toonde een melkopbrengst van 29,9 liter bij Havera 4, tegenover 28,5 liter bij de bestaande BG 4 weide. De winst zit hem in het beter verteerbare tetraploïde Engels raaigras in Havera 4, dat de voerefficiëntie verhoogde van 1,24 naar 1,30. Bij een gelijke drogestofopname is de melkproductie hoger, dus ook het rendement.

Bespaar dus niet op graszaad en kies voor hoogwaardige graslandmengsels uit de Havera-lijn voor maximaal rendement uit uw nieuwe grasland. Lees hier meer over de voederproeven >>

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden