Business Case

Eerste voederbieten geoogst

6 Oktober 2016

De teelt van voederbieten is de voorbije jaren flink gegroeid in Nederland. Hoewel het groeiseizoen van voederbieten nog niet ten einde is, worden de eerste percelen nu (deels) geoogst. Deze voederbieten worden samen met de snijmais ingekuild.

Inkuilen met de snijmais is een praktische manier om jaarrond voederbieten te kunnen vervoederen. Door de bieten gesnipperd met de mais in te kuilen, blijven ze goed geconserveerd. Echte voederbieten verschillen van suikerbieten door een veel gladdere vorm en lager suikergehalte. Ze zijn daardoor veel schoner te rooien, zodat het ruwas in de kuil zeer laag blijft.

Voederbieten leveren de hoogste kVEM per hectare en zijn zeer smakelijk en melkdrijvend. De voederbieten verhogen de voederwaarde van de maiskuil zodat het voer de melkvet- en melkeiwitproductie verhoogt.

“Gehalten stijgen direct”
Melkveehouder Robert Welhuis uit Wapse (Dr.) is sinds 5 jaar enthousiast voederbietenteler. Van zijn 5 tot 10 hectare Rialto voederbieten gaat een gedeelte gesnipperd de maiskuil in, de rest voert hij vers van oktober tot maart. “Zo kan ik meestal tot in juni bieten vervoederen. Zodra ik in oktober dan weer verse voederbieten kan verstrekken, stijgen de gehalten in de melk direct. De bieten schelen me ruim 2 kg krachtvoer per dag.”

Op 5 oktober oogstte hij een gedeelte van zijn voederbieten, met een opbrengst van 108 ton per hectare. Zijn overige bieten rooit hij later in het najaar.

Benieuwd of voederbieten ook goed passen in uw bouwplan? Lees hier meer over voederbieten of neem contact op met uw LG ruwvoerspecialist voor persoonlijk advies.

 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden