BusinessCase

Accountant: het verlaagt de voerkosten

7 December 2016

Het einde van 2016 komt in zicht dus wordt het tijd de plannen voor 2017 te maken. Een goed ruwvoerplan met slimme gewas- en rassenkeuzes kan de voerkosten komend jaar fors verlagen.

De voerkosten bedragen 20 tot 30 procent van de totale uitgaven op het melkveebedrijf. Uit gegevens van accountants blijkt altijd weer dat bedrijven die het beste presteren in de ruwvoerteelt, ook het hoogste bedrijfsrendement realiseren.

kVEM per hectare

Hoofddoel bij de teelt van snijmaïs en gras is de kVEM-opbrengst per hectare. Deze voederwaarde-opbrengst per hectare is het resultaat van de droge stofopbrengst X de VEM per kg droge stof.

De VEM per kg droge stof bepaal je met de rassenkeuze. Kies per perceel een maïsras uit de juiste vroegheidsgroep en selecteer op de kolom VEM-opbrengst op de CSAR Aanbevelende Rassenlijst.

 

Impact ruwvoerteelt groeit
De komende jaren zal de impact van een goede ruwvoeropbrengst op het melkveebedrijf nog fors groter worden. Met de Kringloopwijzer komt de ruwvoerproductie goed in beeld. Als daar op termijn passende gebruiksnormen aan worden gekoppeld, daalt de kostprijs per liter melk met 1 tot 2 cent. Dat telt hard aan: minder mestafvoer, minder kunstmest en minder voeraankopen, kortom: lagere voerkosten en een hoger rendement.

 

Ook je voerkosten drukken door meer kVEM van je percelen snijmais en meer liters melk uit eigen ruwvoer te halen?

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden