BusinessCase

Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk?

19 December 2016

Melkveebedrijven die aan de top zitten qua rendement doen het steevast erg goed in ruwvoerproductie. Een goede ruwvoerproductie drukt immers de voerkosten. Als op termijn de ruwvoeropbrengst gekoppeld wordt aan de gebruiksruimte, wordt de impact nog veel groter en is met 5% meer ruwvoer opbrengst meer te verdienen dan met 5% meer melk.

Centraal staat de vraag: hoe haal ik zo veel mogelijk ruwvoer van eigen grond? Behandel mest daarin als waardevolle grondstof voor voerproductie: hoeveel kVEM wil je uit elke kg N of P (of mest) winnen? Perceelsgericht en plaatsspecifiek bemesten en werken aan het organische stofgehalte en bodemstructuur zijn hierin belangrijk.

Wanneer uit de Kringloopwijzer een hogere onttrekking dan de generieke normen blijkt, is het logisch en duurzaam wanneer daar passende gebruiksnormen aan worden gekoppeld. Door de grotere plaatsingsruimte van mest op het eigen bedrijf daalt de kostprijs per liter melk.

“Impact ruwvoerproductie wordt nog veel groter”

Bemestingsruimte naar ruwvoeropbrengst is niet meer ver weg. “Derogatie 2.0 zie ik vroeg of laat komen”, zegt ondernemersadviseur Jaap Gielen van Countus.

In diverse projecten rekent hij de ruwvoerproductie en bedrijfskengetallen van in totaal zo’n 600 melkveehouders door. Hier berekent hij ook de scenario’s waarin de gebruiksruimte P en N wordt gekoppeld aan de gerealiseerde ruwvoeropbrengst.

1 cent per liter melk

Deelnemers met een aan de ruwvoeropbrengst gerelateerde gebruiksruimte halen daarin snel een 1 ct. lagere kostprijs per liter melk. Voor deelnemers met een hoge ruwvoeropbrengst loopt dit op tot 2 ct. “Dat telt hard aan: minder mestafvoer, minder kunstmest én een betere bodemvruchtbaarheid. Wanneer  generieke normen plaats maken voor bedrijfsspecifieke normen ligt hier veel winst voor goede ruwvoertelers.”

In 2017 ook meer verdienen met de ruwvoerteelt?
Ook top-ruwvoeropbrengsten realiseren in 2017?       

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden