Gesponsord bericht door: Limagrain

'Mijn voeradviseur verzekert me dat het beter verteert'

13 Februari 2017

Bij een schommelende melkprijs en steeds scherpere focus op efficiëntie, zoals in de waarschijnlijk verplicht gestelde Kringloopwijzer, wordt ruwvoerbenutting belangrijker dan ooit. Waarom is dit zo belangrijk en hoe kan je ruwvoerbenutting verbeteren?

Het verlaagt de voerkosten
Maximaal melk produceren uit ruwvoer zorgt voor de laagste voerkosten. De voeradviseur rekent voor dat melk uit VEM komt: de optelsom van alle verteerbare bestanddelen. Bij snijmais is dit de kolf en de restplant.

Een goede verteerbaarheid van de restplant geeft tot wel 75 VEM per kg ds extra. Dus meer melk uit elke kilogram ruwvoer. Bij gelijke teeltkosten, verhoogt dit het saldo:


Het scoort beter in de Kringloopwijzer
In de verplicht gestelde Kringloopwijzer draait het om mineralenefficiëntie. Hierdoor wordt ruwvoerbenutting nóg belangrijker: meer liters melk uit ruwvoer betekent een efficiëntere benutting van mineralen, en dus een betere score in de Kringloopwijzer. Mais gaat ook efficiënter om met stikstof en fosfaat.

Het verhoogt je toegevoegde waarde
De toegevoegde waarde van een melkveebedrijf is voerproducten omzetten in melk. Ruwvoer van 8 cent per kg ds omzetten in melk, levert meer toegevoegde waarde op dan krachtvoer van 20 cent per kg ds. Focus op maximaal melken uit ruwvoer zorgt dus voor een hoog saldo.

Benutting van snijmais
De voederwaarde uit snijmaïs komt uit de vertering van kolf, stengel en blad. Een hap maïs bestaat voor 40% uit korrelbestanddelen (zetmeel) en voor 60% uit restplant. Zetmeel is zeer goed verteerbaar en de belangrijkste energiebron. In hoeverre de koe de restplant kan benutten, hangt af van de afbreekbaarheid van de celwanden: celwand- of NDF-verteerbaarheid.

Dit geeft aan waar de winst te halen is, namelijk in een beter verteerbare restplant. 1% betere plantverteerbaarheid levert 15 VEM extra, en meer VEM is meer melk. Tussen beschikbare maisrassen verschilt de NDF-verteerbaarheid tot 12%. Houd hier dus rekening mee bij de rassenkeuze en kies voor beter verteerbare snijmaisrassen.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden