Gesponsord: Limagrain

40.000 snijmaïsveldjes zaaien

4 Mei 2017

Met 2 teams is maïsveredelaar Limagrain Nederland (LG) bezig met de inzaai van 40.000 veldjes snijmaïs. Op deze veldjes, verspreid over 21 locaties in Nederland, België, Duitsland en Denemarken worden de test-hybriden beproefd op landbouwkundige eigenschappen, opbrengst en voederwaarde.

De allerbeste hybriden worden na 3 jaar beproeven aangemeld voor het officiële onafhankelijk rassenonderzoek door Wageningen Plant Research.

Ongeveer 2 weken werk voor de zaaiteams

Opbrengst en opbrengstzekerheid
Naast de 40.000 snijmaïsveldjes worden 8.000 veldjes korrelmaïs ingezaaid, in totaal ongeveer 2 weken werk voor de zaaiteams. De belangrijkste kweekdoelen in dit grootste snijmaïs-veredelingsprogramma van Europa zijn opbrengst en opbrengstzekerheid.

Opbrengst betekent bij Limagrain totaal verteerbare opbrengst: een hoge drogestofopbrengst én een hoge voederwaarde, die komt uit het zetmeel en uit de restplant. Omdat de zetmeelopbrengst al vrijwel aan zijn maximum zit, focust LG vooral op  het verhogen van de celwandverteerbaarheid. Dankzij de steeds hogere celwandverteerbaarheid wordt de VEM per kg ds van snijmaïs jaarlijks hoger, doordat de energie uit de restplant beter benut kan worden.

Nadat de proefveldinzaai is afgerond, gaan de maïsveredelaars over tot het intensief volgen van de ontwikkeling van de hybriden. In het najaar worden de proefvelden geoogst met meting van de opbrengst en voederwaarde. Op basis van al deze data worden de hybriden geselecteerd voor verdere beproeving.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden