Gesponsord: LG

Hoe voorkomt u uitbreiding bietencysteaaltjes?

14 Juli 2017

Dit voorjaar werd 15.000 hectare méér ingezaaid met suikerbieten dan in 2016, een stijging van 20 procent. Een groter aandeel suikerbieten in het bouwplan betekent een grotere kans op vermeerdering van bietencysteaaltjes. Houd hier rekening mee bij de groenbemesterkeuze!

Bietencysteaaltjes (wit en geel) komen voor in heel Nederland. In een teeltseizoen kunnen drie tot vier generaties tot ontwikkeling komen, die forse opbrengstderving kunnen veroorzaken: in jaren met een droge zomer tot zelfs 50% minder wortelgewicht.

Ook schade bij resistente bieten
Het zaaien van bietencysteaaltjesresistente suikerbietrassen is op besmette percelen aan te raden, maar geen oplossing! Deze rassen zijn partieel resistent, dat wil zeggen dat ze in mindere mate toch aaltjes vermeerderen. Zeker bij hogere aaltjesdichtheden lijden deze rassen daarnaast ook opbrengstschade!

Resistente groenbemesters zaaien
Het is daarom noodzaak resistente groenbemesters in het bouwplan op te nemen, die de populatie bietencysteaaltjes sterk kunnen terugdringen (sterker dan niet-waardplanten). Bca-1 bladrammenas Doublet PLUS of Final PLUS geeft de hoogste afname: meer dan 90% in potproeven. Doublet PLUS is daarnaast resistent tegen M. Chitwoodi.

Bij wat latere zaai kies je voor resistente gele mosterd, zoals Saloon PLUS. Deze gele mosterd zorgt voor een afname van 70 tot 90% in potproeven. Uit bedrijfsparenonderzoek van IRS bleek dat telers die steevast resistente bladrammenas of gele mosterd inzetten de hoogste opbrengsten realiseren.

Voorkom uitbreiding van bietencysteaaltjes: bekijk hier de resistente groenbemesters.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden