Gesponsord: Limagrain

De lessen uit maïsseizoen 2017

26 November 2017

Al 3 jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met extreme weersomstandigheden. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen in temperatuur en neerslag in ons land. Wat zijn de lessen uit maïsseizoen 2017?

De start van de maïsteelt kon niet mooier: zaaibedbereiding onder droge omstandigheden en oplopende temperaturen zorgden voor een vlotte opkomst. Zoals elk jaar gaf niet te vroeg zaaien, in een voldoende warme bodem, de beste resultaten.

Groeipiek na droogte
We kregen prachtig zomerweer, maar in de loop van juni begon de maïs plaatselijk te krullen door droogte. Tot kort voor de bloei kan maïs met weinig vocht toe. In het LG kweekprogramma is droogtetolerantie tevens een veredelingskenmerk, zodat rassen nóg efficiënter met vocht omgaan. Na de welkome neerslag in juli zagen we een enorme groeipiek.

Gespreide oogst, hoge opbrengsten
Begin september stond de maïs er veelal formidabel bij en werden de eerste percelen onder mooie omstandigheden gehakseld. Een storm op 13 september zorgde plaatselijk voor forse schade in de maïs, met grote verschillen per maïsras. Na een lange gespreide oogst hebben de meeste telers een hoge maïsopbrengst van goede kwaliteit in de kuil.

Voor meer informatie over een geslaagd maisseizoen in 2018:

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden