Gesponsord: Limagrain

Een opbrengstzeker bouwplan

4 December 2017

In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind zetten de ruwvoerzekerheid onder druk. Hoe opbrengstzeker is jouw bouwplan?

Door in het bouwplan slimme ras- en gewaskeuzes te maken, verzeker je jezelf van stabiel hoge voederwaardeopbrengsten, lage voerkosten en dus een gezond bedrijfsrendement.

Oogstzekere maïsrassen
In de maïsteelt kan je sturen met de rassenkeuze. Zeer vroege en vroege rassen worden ook in koude, natte jaren goed oogstrijp. Ze realiseren zo hun maximale voederwaarde én de vroegere oogst is gunstig voor de bodem en eventueel nateelt.

Zomerstormen laten zien dat stevigheid zeer belangrijk is

Let ook op de landbouwkundige eigenschappen als stevigheid en ziekteresistenties. De zomerstormen de laatste jaren laten zien dat stevigheid niet alleen in de kustgebieden zeer belangrijk is voor oogstzekere mais.

Het derde aspect bij oogstzekere maïs is de oorsprong. Maïsrassen uit buitenlandse kweekprogramma’s zijn weinig of niet afgestemd op de specifieke Nederlandse omstandigheden. LG ontwikkelt al ruim 25 maisrassen in en voor Nederland, vanuit het kweekbedrijf in Rilland (Zld).

Het allernieuwste middel voor extra oogstzekere mais is de biologische zaadcoating STARCOVER TSSV2. Fosfaat en sporenelementen worden beter benut, waardoor de plant ook bij stress 4 – 5% meer opbrengst geeft. TSSV2 is dit jaar beschikbaar op LG 31.211, LG 31.218, LG Stacey en LG 31.235.

Passende grasmengsels
Ook in de grasteelt is met slimme keuzes de opbrengstzekerheid te verhogen. De inzet van grasklaver bijvoorbeeld zorgt voor extra eiwit- en drogestofopbrengst bij een lagere bemesting. Hoogwaardige grasmengsels zoals LG HAVERA bevatten veel tetraploïd Engels raaigras, dat hoger scoort op productie, wintervastheid en roestresistentie.

Opbrengstzekere voederbieten
Voederbieten leveren de allerhoogste kVEM per hectare, ook in minder groeizame jaren. Deze teelt is dan ook aan een stevige terugkeer bezig in ons land. Lees hier meer over voederbieten.

Slimme N-binders
Vlinderbloemige voedergewassen zoals luzerne, (winter)veldbonen, erwten en klavers binden zelf stikstof uit de lucht. Deze extra N-ruimte zorgt voor hogere opbrengsten, ook van het volggewas. Luzerne en klaver zijn (mits goed opgestart) ook nog eens weinig gevoelig voor droogte.

Voor meer informatie over een oogstzeker bouwplan in 2018:

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden