Gesponsord: Limagrain

Van Dongen: 'Breder kijken dan bemesting'

22 Januari 2018

Als in een teelt te grote milieueffecten worden gemeten, zal daar wetgeving op komen. In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn gebeurt dit opnieuw voor maïs. Volgens Claude van Dongen, portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit bij LTO Nederland, vergt dit een nieuwe manier van denken: "Bekijk maïs binnen je totale bedrijfssysteem."

Van Dongen: "Staar je niet blind op de maïsopbrengst van dit jaar, maar zie het totaal van ruwvoeropbrengst, mineralenbenutting en behoud van je bodem. Bij bemesting draait het om benutting: kijk perceels- en gewasspecifiek waar de mest het best benut wordt. Op gescheurd grasland kan maïs het eerste jaar bijvoorbeeld zonder drijfmest en is de benutting op grasland veel hoger."

Alles goed doen
Van Dongen ziet de nieuwe maatregelen dan ook niet als grote bedreiging. "Met die normen valt maïs nog te telen. Je moet alleen scherper worden en alles goed doen in de teelt: wat vroeger afrijpende rassen zaaien, kritisch zijn op de perceelskeuze, de pH en kali-voorziening verzorgen en een goed vanggewas telen."

Maatwerk
LTO Nederland zet ondertussen in op regionaal maatwerk. "Met specifiek beleid per bedrijf kunnen we nog veel meer bereiken in het beperken van uitspoeling. Dat zullen we in Brussel keihard moeten bewijzen, anders wordt de wetgeving alleen maar strenger."

Bekijk hier de LG maisrassen voor 2018.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden