Aangeboden door: Limagrain

Nederlandse topkoeien vragen top-ruwvoer

27 Februari 2018

De Nederlandse melkkoeien doen mee aan de top, wat betreft de melkproductie. Dat betekent dat onze veestapel een zeer hoge energiebehoefte heeft. Door zelf ruwvoer met de hoogst mogelijke energiedichtheid (VEM per kilo ds) te winnen, druk je de voerkosten, vergroot je de marge per kilo melk én houd je de productie op peil.

Elke VEM die je van eigen grond haalt, hoef je niet aan te kopen. Melkveebedrijven met de hoogste voederwaardeopbrengsten per hectare staan daarom steevast aan de top (qua bedrijfsrendement). Dat blijkt in studieclubs en uit cijfers van accountants.

Voerkosten per kilo melk
In diverse studieclubs blijken de voerkosten per kilo melk tussen bedrijven te variëren van €0,08 tot €0,12. Op jaarbasis scheelt dat tienduizenden euro’s. Het loont dus snel om dit jaar voldoende aandacht aan de maïsrassenkeuze te besteden.

Staar je niet blind op opbrengstpotentie

Oogstzekerheid
Staar je niet blind op opbrengstpotentie: alleen de rassen die voldoende vroeg afrijpen, gezond blijven én zeer stevig zijn maken die opbrengst ook waar! Vroeg afrijpende rassen met de beste landbouwkundige eigenschappen zijn het meest oogstzeker.

VEM per kilo ds: zetmeel en celwandverteerbaarheid
Elke melkveehouder weet dat de VEM per kilo ds bepaalt hoeveel melk de koe uit elke hap maïs kan produceren. De VEM van snijmaïs komt uit de kolf en uit de restplant. Kies dus rassen die goed scoren op zowel zetmeelgehalte als op celwandverteerbaarheid.

VEM-opbrengst
De VEM-opbrengst is de optelsom van de voederwaarde per kilo ds en de drogestofopbrengst. Rassen die op beide vlakken hoog scoren leveren de hoogste totale voederwaardeopbrengst per hectare. Bij snijmaïs is dat bepalend voor het rendement. Rassen die uitblinken op korrelopbrengst dienen voor de korrelmaïsteelt, niet als snijmaïs.

Meer weten over een rendabele snijmaïsteelt in 2018?
Bekijk de Aanbevolen maïsrassen
Vraag je LG ruwvoerspecialist om advies

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden