Aangeboden door: Limagrain

'Baseer je maïsrassenkeuze op de feiten'

5 Maart 2018

Omdat snijmaïs zo’n belangrijk component in het melkveerantsoen is, wordt er veel over geschreven en gesproken. Helaas gaan er ook een hoop fabels rond. Gelooft u in deze verhalen, of kent u de feiten?

In dit artikel maken we korte metten met de indianenverhalen over snijmaïs, zodat u alle feiten kent.

Feit: een pens kan je maar 1 keer vullen
Hoogproductief melkvee wordt begrensd in energie-opname door de hoeveelheid droge stof die het kan opnemen. De uitdaging voor de koe is om het voer zo efficiënt mogelijk te benutten. Hiervoor is een goede celwandverteerbaarheid van het voer nodig: dit zorgt voor een hoge voerefficiëntie en lage voerkosten.

Feit: 1% meer verteerbaarheid = 15 VEM extra
Bij uw maïsrassenkeuze zijn de VEM per kilo ds en de kVEM-opbrengst leidend. Deze cijfers tonen de voederwaardeopbrengst en kwaliteit en zijn daarom direct van invloed op uw melkproductie, voeraankoop en dus rendement van uw bedrijf.

VEM is het totaal van de verteerbare bestanddelen van de gehakselde maïsplant. Selecteer bij uw rassenkeuze dus op zetmeel en de verteerbaarheid van de restplant (NDF verteerbaarheid). Deze is van grote invloed op de VEM: elke 1% hogere NDF-verteerbaarheid = 15 VEM extra. (bron: Schothorst Feed Research)

Uw winst, van een beter verteerbare restplant (celwandverteerbaarheid), loopt hard op: elke hap snijmaïs bestaat voor 65% uit restplant. De energie uit celwanden is bovendien veilige energie: deze komt geleidelijk vrij en geeft daardoor geen verhoogde kans op pensverzuring.

Rekenvoorbeeld:
- Standaard snijmais met 51% NDF-verteerbaarheid heeft 950 VEM
- snijmais met 56% NDF-verteerbaarheid heeft 1.025 VEM
- 5% meer NDF-verteerbaarheid = 5 x 15 = 75 VEM extra!

Feit: optimale energievoorziening bestaat uit zetmeel + celwanden
Snijmaïs is een goede energiebron, die uw melkvee in topconditie houdt. Let echter goed op de balans tussen zetmeel en celwanden. Te veel zetmeel verzuurt en brengt het risico van pensverzuring met zicht mee. De energie uit celwanden komt geleidelijk vrij, en is daarmee een veilige energiebron. De pensbacteriën kunnen hiernaast extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.

Feit: 0,5 liter meer melk
De meerwaarde van hoogwaardige, beter verteerbare snijmaïs is wetenschappelijk vastgesteld in 2-jarige diervoederproeven op Schothorst Feed Research. In dit onafhankelijk onderzoek werd de meetmelkproductie van twee gelijke groepen hoogproductief melkvee vergeleken, waarbij de ene groep snijmaïs van een LG Animal Nutrition ras gevoerd kreeg, en de andere groep een controleras.

  Controleras  LG Animal Nutrition
Melkopbrengst 33,6 liter 34,2 liter
Voerefficiëntie 1.49 1.51
Meeropbrengst per dag   +0,6 liter


Het is de combinatie van een hoog zetmeelgehalte van de kolf en een betere celwandverteerbaarheid van de restplant die de meeste netto-energie voor een hoge melkproductie oplevert.

Haal in 2018 ook het hoogst mogelijke rendement uit de maisteelt:
Bekijk de Aanbevolen maisrassen
Vraag je ruwvoerspecialist om advies op maat

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden