Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Areaalgroei veldbonen zet door

15 Oktober 2018

Circa 4 jaar na de introductie van de winterveldboon Tundra in Nederland zit het areaal van de veldboon nog altijd in de lift. De zaadbestellingen van dit eiwitgewas, afkomstig uit het Britse kweekprogramma van Limagrain, zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Sinds de introductie in 2015 is het areaal jaarlijks gegroeid, tot de circa 720 hectare zomer- en winterveldbonen die dit jaar zijn geteeld. De verdubbeling in winterbonenzaad komt door de zaaiomstandigheden van dit najaar, maar we zien ook dat de areaalgroei doorzet.

VLOG-voer en eiwitopbrengst
Meer melk-, vlees- en pluimveehouders zoeken naar krachtvoerteelten en daarin voldoen veldbonen (met 25% tot 32% ruw eiwit en 300 tot 400 gram zetmeel) perfect. De focus op eiwit van eigen land en de forse groei in VLOG-melkstromen dragen ook bij aan de areaalstijging.

Ook op akkerbouwbedrijven worden veldbonen geteeld voor de naburige veehouders, veevoerfabrikanten of humane consumptie. De veldboon past als vlinderbloemige goed in de meeste rotaties. De opbrengstpotentie is dankzij onze introductie van de TUNDRA en via veredeling inmiddels ook aantrekkelijk met 5 tot ruim 8 ton bonen per hectare.

Ervaring opgedaan
Inmiddels is ook de nodige ervaring opgedaan met de teelt. Zaaiafstand, diepte en wintervastheid hebben we bijvoorbeeld moeten ervaren. Een diepte van 8 tot 10 centimeter beschermt de jonge plant ook bij strenge vorst voldoende.

Aangezien de winterbonen in het voorjaar fors uitstoelen, streven we naar 20 planten per m2, in plaats van de 40 m2 bij zomerveldbonen. Dankzij deze ervaringen zien we steeds meer telers mooie opbrengsten met zomer- en winterveldbonen realiseren.

Meer weten over veldbonen? Lees alles over de teelt, opslag en vervoedering.

 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden