Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Chitwoodi beheersbaar houden

15 November 2018

Chitwoodi rukt op, viel deze winter te lezen in de vakbladen. Het aantal percelen met pootaardappelen dat verplicht wordt onderzocht op de aanwezigheid van Meloidogyne chitwoodi en M. fallax is in 4 jaar tijd verdubbeld.

Deze maïswortelknobbelaaltjes veroorzaken vooral opbrengstderving en kwaliteitsverlies in aardappelen, peen, suikerbieten en bolgewassen. M. chitwoodi heeft daarbij een quarantainestatus: vermeerderingsmateriaal moet vrij zijn van dit aaltje. De financiële impact van een besmetting kan dus enorm zijn. Peter Berghuis, akkerbouwer en voorzitter van de LTO-werkgroep pootaardappelen, maakt zich sterk voor de beheersing van chitwoodi.

Nog niet onder controle
Berhuis: "Chitwoodi is een zeer ernstige zaak. De toename van het aantal besmettingen is een zorgwekkende ontwikkeling voor de pootgoedsector. We krijgen meer cirkels dus we hebben het nog niet onder controle. Uitroeien van chitwoodi gaat ook niet lukken, maar beheersbaar houden wel."

"Het probleem beheersen doe je met de juiste bouwplanaanpassingen. Dus door voorafgaand aan de aardappelteelt geen gewassen te telen die chitwoodi vermeerderen. En nu op bedrijven volop groenbemesters geteeld worden, spelen deze ook een grote rol in de beheersing van chitwoodi", aldus Berghuis.

"In ons bouwplan (poot- en consumptieaardappelen, suikerbieten, uien en graan) zaaien we steevast resistente bladrammenas. Daarmee houden we mogelijk aanwezige maïswortelknobbelaaltjes onder controle en de grond gezond om kwalitatief hoogwaardig pootgoed te kunnen blijven telen."

Doublet bladrammenas bestrijdt chitwoodi
De multiresistente bladrammenas 'LG Doublet' is dan ook de aangewezen groenbemester in bouwplannen met (poot)aardappelen en suikerbieten. Doublet combineert BCA-1 (meer dan 90% afname bietencysten) met een chitwoodi- en hapla-resitentie. Een geslaagde teelt Doubet kan de populatie chitwoodi met meer dan 99% verlagen. 

Lees hier meer over Doublet bladrammenas.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden