In Tilburg bezochten ruim 80 veehouders en voorlichters de praktijkmiddag.
Ervaringsdeskundige Wim van Zon deelde zijn kennis. Een van zijn tips: stem je voederbietenteelt al voor inzaai goed af met je loonwerker. Zo kan je bijvoorbeeld de zaaiafstand afstemmen op zijn rooimachine: 16 cm. voor veel kleinere bieten of 22 cm. voor hele grote bieten.
Op het erf was te zien hoe voederbieten versnipperd kunnen worden, met een snipperbak of een zelfrijdende voermengwagen.
De volgende dag in Wapse trok nóg meer bezoekers: ruim 130 veehouders en voorlichters waren te gast op het perceel en bedrijf van Robert Welhuis.
Op het perceel lichtte Gerrit Nusselder van LG de voederbietenrassen toe en was er een oogstdemonstratie.
Ook hier werden de bieten gesnipperd en deelde ervaringsdeskundige Welhuis zijn ervaringen. Een van zijn tips is om een echt voederbietenras te zaaien, en geen suikerbiettype.
Aan het voerhek was duidelijk te zien dat de voederbieten de opname en smakelijkheid van het rantsoen verhogen.
LG kijkt terug op 2 geslaagde praktijkmiddagen, waar veel kennis en ervaring omtrent de voederbietenteelt gedeeld is.

Business Case

Grote belangstelling praktijkdagen voederbieten

7 November 2016

De teelt van voederbieten staat de laatste jaren in hernieuwde belangstelling. Door de enorme kVEM-opbrengst per hectare en de meerwaarde in het rantsoen kan dit gewas het rendement op het veebedrijf verhogen. Ruim 200 veehouders en voorlichters werden bijgepraat over de teelt, oogst, bewaring en vervoedering van voederbieten op 2 praktijkmiddagen, georganiseerd door LG.

De bijeenkomsten vonden plaats bij twee echte praktijkdeskundigen in de voederbietenteelt: Wim van Zon teelt in Tilburg al ruim 30 jaar voederbieten. De afgelopen 2 jaar ook deels voor buurman en melkveehouder Jack Swolfs. Beide heren deelden hun kennis en ervaringen, zoals ook Antoon Verhoeven en Arie de Groot van LG.

Ook Robert Welhuis is inmiddels een doorwinterd voederbietenteler. In de nu 5 jaar dat hij het gewas voor zijn 130 melkkoeien teelt, hield hij een zeer nauwkeurige registratie bij van de teelt, kosten en effecten in het rantsoen. Lees hier meer over.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden