Aangeboden door: VBO Makelaar

Wat is het instrument voor optimale dienstverlening?

2 Maart 2018

De hoeveelheid geografische informatie wordt steeds groter, en dat verandert het vak van agrarisch makelaar-taxateur ingrijpend. De overheid doet mee met die informatievoorziening, bijvoorbeeld via de site Publieke Dienstverlening Op De Kaart (PDOK). Zeker voor de landbouwgrond zijn volop geografische gegevens beschikbaar. Al die data zijn te visualiseren, te analyseren en te bewerken.

De makelaar-taxateur moet dan wel tijd investeren in de software van Geografische Informatie Systemen (GIS). 2 voorbeelden zijn ArcGIS, waarvoor betaald moet worden, of QGIS, dat zelfs gratis is. Dat past in de sterk toenemende professionalisering van de taxateur. Vroeger moesten we het doen met de bekende STIBOKA-kaarten. Die zijn nu digitaal te raadplegen via diverse bronnen zoals de Boer en Bunder, provinciale kaartenbanken, BIS Nederland en eigen GIS-software.

Er is nog veel meer mogelijk. Met de gegevens over de beteelbare oppervlakte van landbouwpercelen kan de netto-oppervlakte aan landbouwgrond worden vastgesteld. Die is bepalend voor het opbrengend vermogen van gewassen.

Zo zijn we onze klanten optimaal van dienst

Opbrengend vermogen
Echter, lang niet alle landbouwgrond heeft een winstgevend vermogen, voorbeelden daarvan zijn ontsluitingen, bosstroken en -randen. Maar ook akkerranden, waar natuurontwikkeling en natuurinstandhouding aan de orde is, zijn belangrijk voor de waardebepaling van de grond. Een makelaar-taxateur met kennis van zaken laat dit meewegen bij zijn aan- en verkoopbemiddeling of taxatiewerkzaamheden. Op die manier zijn we onze klanten optimaal van dienst.

De mogelijkheden worden steeds groter. Op uw beeldscherm ziet u een luchtfoto van het landbouwperceel met kadastrale grenzen en kenmerken, perceelgegevens, hoogteligging, bestemming, watertrap, typering bodem, geteelde gewassen vanaf 2009, afwateringsstructuur, natuurdoelstellingen en agrarische bedrijven in de omgeving. Voor de makelaar-taxateur vormt dit een prachtig stuk gereedschap.

Dataset bouwen
GIS biedt onbeperkte mogelijkheden. Het is mogelijk om zelf een dataset te bouwen met de historische verkoopprijzen van gronden binnen het eigen werkgebied. Die gegevens kunnen worden gecombineerd met datasets als natuurdoelstellingen, aanwezige agrarische bedrijven in het gebied, mogelijke uitbreidingslocaties voor woningbouw en bedrijventerreinen. Op mesoniveau kunnen dan zinnige uitspraken worden gedaan over de prijsontwikkeling van landbouwgronden in een bepaald gebied.

Trouwens: ook voor de andere secties van VBO Makelaar zijn datasets van belang. U gaat een fitnesscentrum taxeren? Dan wilt u beschikken over gegevens als inwonersaantallen en besteedbaar inkomen in de omgeving. Die kunnen van groot belang zijn voor de waardebepaling van het vastgoed.

Mensenwerk
Voor de makelaar-taxateur is het zaak dat hij op de hoogte is van de beschikbare dataservices en bestanden. Daarnaast moet hij in staat zijn om de geboden informatie bij voorkeur zelfstandig te verwerken en waar nodig te bewerken. Dat kan grote diensten bewijzen bij de dagelijkse werkzaamheden.

Natuurlijk blijft zowel makelen als taxeren mensenwerk. Dat is en blijft het uitgangspunt. Dat laat onverlet dat geografische informatie en de verwerking daarvan veel kansen biedt voor een nog betere dienstverlening door onze collega’s. Daarom spant het bestuur van de sectie Landelijk en Agrarisch Vastgoed zich ook in om de leden zo goed mogelijk te ondersteunen bij de implementatie van deze nieuwe mogelijkheden. Die maken ons vak nóg interessanter en ze bieden een aantrekkelijke meerwaarde voor onze klanten.

Jan Lavrijsen
Bestuurslid sectie Landelijk en Agrarisch Vastgoed

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden