Column: Niels van der Boom

Machinefabrikanten blijven mooi-weer politiek spelen

27 November 2015 - Niels van der Boom

Het kan niet anders dan dat bijna alle machinefabrikanten – zeker de grote jongens – dit jaar toch een beetje buikpijn hebben. Overal ter wereld worden flink minder trekkers, maaidorsers en werktuigen verkocht. Na jaren van stevige groei valt de bijl dit jaar.

Fabrikanten zijn voor 2016 gunstiger gestemd

Voor 2016 zijn de full liners alweer een stuk positiever. Zij hopen dat het laagste punt in de verkopen bereikt is. Maar, is dat daadwerkelijk zo? De wereldwijde agrarische markten laten nog weinig herstel zien. Enig lichtpunt is China, waar alle fabrikanten zich nu aan vastklampen.

Een reëel beeld – voor de Europese markt tenminste – schetst het onderzoek van DLG dat op de Agritechnica werd gehouden. Hieruit blijkt dat de investeringsbereidheid duidelijk afneemt. Acht procent van de ondervraagde bezoekers gaf aan de komende twee jaar geen investeringsplannen te hebben. 71 procent wil de komende twee jaar wel investeren maar, of het dan gaat om een simpele machine of een dure trekker is niet gevraagd.

Net als de fabrikanten verwacht ook brancheorganisatie Cema dat de daling in verkopen zal stabiliseren in 2016. De drie grootste markten in Europa: Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië laten dit jaar alle drie een daling zien. Er werd 10, 11 en 15 procent minder verkocht, schat de organisatie van machinefabrikanten in. Alleen in Spanje groeide de machinemarkt.

Op alle vlakken neemt de verkoop af. Of het nu om trekkers, combines of werktuigen gaat. Graadmeter zijn de trekkers. De verkoop daalt naar verwachting met 7,1 procent en voor Frankrijk en Duitsland is het einde nog niet bereikt. Cema schat in dat 2016 ook rode cijfers noteert in Europa.

Lage gewasprijzen liggen uiteraard direct ten grondslag aan het lage verkoopniveau. Maar, is er niet meer aan de hand? Zo is de laatste vijf jaar enorm geïnvesteerd door de gehele agrarische sector. Niet alleen in Europa, maar ook in Noord Amerika. Vooral in de Verenigde Staten bulken mechanisatiebedrijven van de jong gebruikte trekkers en combines die onverkoopbaar zijn. Het erf staat vol met moderne techniek en ondanks dat in een razend tempo nieuwe modellen en series worden uitgebracht slikt de koper dat uiteindelijk niet meer. Zeker wanneer het even wat minder gaat, wat nu sectorbreed het geval is.

De kostprijs van nieuwe machines wordt een steeds groter probleem

Naast het hoge niveau aan nieuwe machines speelt er nog een probleem mee. Alle techniek wordt flink duurder. Iedere trekkerserie, die noodgedwongen door emissie eisen wordt vernieuwd, neemt ook weer een meerprijs met zich mee. Zo kruipt de kostprijs steeds verder omhoog, terwijl de inkomsten van de boer gelijk blijven of dalen. Daarmee is de gehele machinemarkt op een cruciaal punt belandt.

Agritechnica barste van het budget nieuws. Vooral op trekkergebied. De Chinezen komen en de Japanners zijn al geland. Brengen zij dan verlichting door goedkope techniek aan te bieden die de kostprijs kan drukken? Misschien voor een enkeling maar de Europese en Noord Amerikaanse boer is verliefd op zijn techniek geworden. Dat dit een flinke prijs met zich meebrengt wordt vergeten. Het is hobby en na een goed jaar wordt flink geïnvesteerd. Die hoge kostprijs nemen we dan maar voor lief, om maar niet te spreken van het onderhoud.

Alle full liners en trekker fabrikanten gaven op de Agritechnica persconferenties. De boodschap is eenduidig: Groeien. Zowel in de verkoopaantallen als fysiek qua machines. De grens lijkt nog lang niet te zijn bereikt als we de fabrikanten mogen geloven. Grote trekkers vervangen kleintjes maar, dat is weer slecht nieuws voor de prijs. Of iedere 500 pk trekker en 12 meter brede combine een eigenaar gaat vinden moet de toekomst uitwijzen.

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.

Opinie Niels van der Boom

Koester je loonwerker nu het nog kan

Opinie Niels van der Boom

Wie lijdt er nu meer: mens of machine?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden