Blog: Joost Derks

Waarom bewapenen tegen valuta VS?

30 Augustus 2016 - Joost Derks - 1 reactie

De toenemende kans op een Amerikaanse renteverhoging en de naderende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zorgen voor toenemende onrust op valutamarkten. Ondernemers kunnen zich potentiële ellende besparen door de buitenlandse geldstromen op tijd af te dekken.

Ondernemers die zaken doen met dollarlanden gaan een interessante periode tegemoet. Janet Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, toonde zich in een speech op vrijdag 26 augustus opvallend optimistisch over de economie. Dat wijst erop dat de kans op een renteverhoging toeneemt. De eerstvolgende bijeenkomst van de Federal Reserve staat gepland voor 20 en 21 september. Anderhalve maand later vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Zowel een renteverhoging als de onzekerheid van de verkiezingen kan de wisselkoersverhouding tussen euro en dollar in beweging zetten.

Als de Federal Reserve over enkele weken de rente verhoogt, blijft het renteverschil tussen Europa en de Verenigde Staten relatief klein. Het wordt dan echter wel steeds duidelijker dat de centrale banken op beide continenten een tegengestelde koers varen. Op valutamarkten anticiperen partijen in dit soort situaties vaak op nieuwe renteverhogingen. Daar komt bij dat het contrast tussen de belangrijkste Amerikaanse presidentskandidaten lange tijd niet zo groot is geweest. Tenzij Hillary Clinton er de komende weken in slaagt om een duidelijke voorsprong te nemen in de peilingen op Donald Trump, kan de electorale onzekerheid fors toenemen.

Voor bedrijven is het zaak om nu zo snel mogelijk de geldstromen in dollars te beschermen tegen de schommelingen van de dollarkoers. Een valutaoptie geeft het recht om dollars tegen een vooraf vastgestelde verhouding om te wisselen in euro’s. De prijs van een valutaoptie wordt voor een deel bepaald door de hoogte van de volatiliteit. Volatiliteit is een veel gebruikte indicator die de mate van beweeglijkheid van valuta’s (en ook bijvoorbeeld van aandelen) aangeeft. De ervaring leert dat die volatiliteit behoorlijk kan oplopen naarmate een belangrijke datum dichterbij komt. In de aanloop naar het Brexit-referendum begon het Britse pond bijvoorbeeld steeds sterker te schommelen. Door de grote onzekerheid over de uitkomst liep de prijs van bescherming  in de vorm van valutaopties enorm hoog op.

Partijen die nu een valutaoptie kopen, hebben de luxe om zich de komende maanden niet al te veel zorgen te hoeven maken over de Amerikaanse ontwikkelingen. In het meest gunstige scenario houden ze daar zelfs wat aan over. Een bloemenhandelaar die zich bijvoorbeeld met een valutacontract indekt tegen een daling van de Amerikaanse munt, zal profiteren als de dollar flink stijgt. Hij is weliswaar de kosten voor de aanschaf van het contract kwijt. Maar de betalingen van zijn klanten in dollarlanden zijn in euro’s uitgedrukt meer waard. Zo neemt zijn omzet neemt toe, zonder dat hij risico liep van een vergelijkbare daling als de dollar onderuit was gegaan.

Een valutaoptie geeft de koper het recht om op een bepaalde datum een som geld om te wisselen van de ene muntsoort in de andere. De prijs van een valutaoptie wordt onder meer bepaald door de looptijd, de renteverschillen en de volatiliteit. Volatiliteit is een veel gebruikte indicator die de mate van beweeglijkheid van valuta’s (en ook bijvoorbeeld van aandelen) aangeeft. Naarmate de volatiliteit hoger ligt, zal de verkoper een hogere premie inprijzen als compensatie voor het grotere risico dat de waarde van de onderliggende munt scherp stijgt of daalt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 30 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10871314/Ondernemers:-wapen-je-tegen-Amerikaanse-valuta-onrust]Ondernemers: wapen je tegen Amerikaanse valuta-onrust[/url]
Één ding is zeker. De tussen persoon/handelaar verdient er zeker aan. Voor de gene de de opties neemt kan het gunstig uitpakken maar net zo goed ongunstig. Als 100 keer een "zekerheid" koopt of inneemt dan ga je 49X winnen en 51X verliezen. In principe is de kans op verliezen is net zo groot als op winnen maar je moet wel de kosten van de tussenpersoon betalen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden