Blog: Laurens Maartens

Ondernemer, sla nu je valutaslag

20 Mei 2017 - Laurens Maartens - 1 reactie

De spanning op de valutamarkten neemt af door het wegvallen van de politieke risico's in Europa. De slimme ondernemers kunnen deze relatieve rust gebruiken om tegen lage kosten bescherming te kopen tegen valutarisico's.

Na een wilde rit in 2016 is de rust op de valutamarkten in de afgelopen weken wedergekeerd. Nog geen jaar geleden zorgde de onverwachte uitslag van het brexit-referendum voor een daling van het pond met ruim 10 procent ten opzichte van de euro.De dollar ging in de 6 weken na de verrassende zege van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen met meer dan 6 procent onderuit.

Voor bedrijven die zaken doen over de grens, zonder daarbij het valutarisico af te dekken, kunnen dit soort koersschokken het verschil maken tussen een mooie winst en een pijnlijk verlies.

Prijs valutaopties flink gestegen in de afgelopen maanden

Onzekerheid maakte bescherming duur
Voor ondernemers die ervoor gekozen hebben om het valutarisico af te dekken, was het ook geen aangename periode. De prijs voor deze bescherming schoot namelijk flink omhoog. De waarde van een valutaoptie wordt namelijk deels bepaald door de verwachte beweeglijkheid van het onderliggende valutapaar. De afgelopen maanden liepen de prijzen van valutaopties op, omdat de markt zich zorgen maakte over de mogelijke uitkomsten van de verkiezingen in onder andere Nederland en Frankrijk

Politieke opluchting
Die vrees is na de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen en de Franse presidentsverkiezingen weggeëbd. De afgetekende zege van de CDU in de verkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen neemt bovendien de angst weg dat de Bondsdagverkiezingen (eind september) een onverwachte wending gaan nemen. In Europa is de politieke angst omgeslagen in een politieke opluchting. Een belangrijk gevolg daarvan is dat de prijs voor bescherming in ruim 2 jaar tijd niet zo laag is geweest als nu.

Afdekken wordt goedkoper nu spanning afneemt 

Opvallend rustig
Behalve op valutamarkten is het ook in andere delen van de financiële wereld opvallend rustig. In dit opzicht springt het extreem lage niveau van de VIX eruit. De VIX meet hoe groot de koersschommelingen zijn die beleggers inprijzen voor de Amerikaanse aandelenindex S&P 500. De afgelopen weken schommelt de VIX rond een niveau van 10. Dat is bijna de helft minder dan het gemiddelde niveau van de afgelopen 10 jaar. In de tussentijd waren er uitschieters van (ruim) boven de 40, bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis.

Stilte voor de storm?
Het politieke risico is de afgelopen maanden afgenomen. Er zijn naast de Europese verkiezingen veel meer factoren die kunnen leiden tot oplopende spanningen op de financiële markten. Dit varieert van een nieuwe maatregel van Trump tot geopolitieke spanningen omtrent Noord-Korea of een onverwachte wending in de brexit-onderhandelingen.

Kortom: in plaats van te genieten van de relatieve rust, kunnen ondernemers daar maar beter gebruik van maken om tegen lage kosten het valutarisico af te dekken.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Reacties
1 reactie
down under 20 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874572/ondernemer-sla-nu-je-valutaslag][/url]
Hoeveel 'boeren' hebben iets aan deze tool?
Laad me raden; geen. Welke koeien-, varkens- dan wel graanboer doet rechtstreeks zaken met partners buiten de eurozone?

Oh nu zie ik het; Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij zoekt nog klanten die de vermeende risico willen indekken.

i.p.v. echte info te delen wordt er een horror verhaal verteld en hoopt men op meer klandizie.

90% van export blijft binnen de EU en is derhalve niet onderhevig aan dit risico. Rest de echte export en die jongens hoeven echt niet op deze feiten gewezen worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden