Shutterstock

Opinie Kees Maas

Rijksvastgoedbedrijf kan 'stikstofcrisis' snel oplossen

14 November 2019 - Kees Maas - 25 reacties

Ik wil eerst even het volgende vooropstellen: de stikstofcrisis is geen crisis. Het is een door de politiek zelfgecreëerde crisis die feitelijk niet bestaat. Ik blijf mij de afgelopen weken dan ook verbazen.

Ik verbaas mij over het feit dat er geen antwoord is op de vraag waarom toentertijd de keuzes gemaakt zijn in het Natura2000-dossier. En ben ook verbaasd over waarom we niet de normen aanhouden of aanpassen die mogelijk zijn binnen Europees beleid, zodat er rekenkundig gezien geen crisis meer is. De oplossing die ik hieronder schets, is enkel hypothetisch en feitelijk enkel uitvoerbaar als de politiek en de ambtenaren niet blijven werken met hun eigen rekenmachines.

Niemand weet hoe het hoofd kan worden geboden aan de problematiek aangaande stikstof en hoe de landbouw in bedwang wordt gehouden. In elk geval zijn er waarschijnlijk veel boeren die rond Natura2000-gebieden ondernemen, die op termijn weinig tot geen perspectief hebben. Iets dat volgens mij de woede veroorzaakt. Ondernemen zonder perspectief is het ergste wat je kunt overkomen. Het doet denken aan de periode 1950-1960, waarin er ook boeren waren zonder perspectief.

Haagse visionairs
Daar hadden visionairs in de Haagse politiek echter een oplossing voor: de Flevopolders. Een nieuw stuk land met goede grond die boeren die elders in de knel zaten of geen perspectief hadden een nieuwe kans geboden werden. En zie hoe het heeft gewerkt. Dezelfde overheid kan nu met hetzelfde Flevoland de boeren rondom Natura2000 opnieuw perspectief bieden.

Het Rijksvastgoedbedrijf bezit nog duizenden hectare grond in Flevoland, die zij nu per opbod voor korte tijd verpacht (tegen de hoofdprijs). Het bedrijf laat boerderijen leeg staan en daar antikraak- mensen in wonen. Bovendien hebben we nog steeds de Stichting Erf die tijdelijk gronden beheert voor de overheid in Flevoland en de doelstelling heeft om uiteindelijk te worden opgeheven. Stichting Erf beheert ook 1.000 hectare grond. Ook zien we in Flevoland veel slapende pachters. Oftewel, pachters die feitelijk niet meer boeren maar de pacht niet terug geven en via slimme constructies tot aan hun dood een boerderij bezet houden.

Kringloop sluiten
Ik vermoed als je de slapende pachter €20.000 per hectare biedt dat men onmiddellijk bereid is om de pacht in te leveren. Met deze drie groepen gezamenlijk schat ik in dat er op korte termijn makkelijk 6.000 hectare landbouwgrond kan worden vrijgespeeld. Daarmee de mogelijkheid en de weg vrijmakend voor boeren bij Natura2000-gebieden, die echt willen blijven boeren, weer perspectief bieden. Veehouders zijn ook zeer welkom voor Flevoland om daarmee de kringloop (ook een eng woord) voor akkerbouwers beter te laten sluiten. 

Dit overdenkende blijft het allemaal dus heel apart dat de overheid zelf de sleutel daarvoor in de hand heeft en 60 jaar geleden eigenlijk al de oplossing heeft gecreëerd voor een mogelijk (fictief) probleem.

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
25 reacties
kraats 14 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884673/rijksvastgoedbedrijf-kan-stikstofcrisis-snel-oplossen]Rijksvastgoedbedrijf kan 'stikstofcrisis' snel oplossen[/url]
Kees, helemaal goed, de sp8jker op z'n kop. Er is helemaal geen crisis, maar slechts een door ambtenaren gecreëerd en door hun in stand gehouden.
Daarnaast is er ook nog het Markermeer.... nog duizende hectares (en veel werk voor alle bouwers).
Wat een vooruitzicht ...
gerrit 14 November 2019
Het westen heeft zijn eigen nest vervuilt en wil graag naar het schone oosten .
pieter smeenk 14 November 2019
Kees,
Ik deel je analyse volledig
Je hebt helemaal gelijk om deze boeren naar Flevoland te laten komen om op gronden van de overheid te gaan boeren. Daarnaast denk ik dat er in het Noorden ook nog veel ruimte is (staan veel boerderijen te koop)
pachter vol gas 14 November 2019
er wordt nog vergeten om de gronden te verkopen aan de zittende pachters om zodoende geld vrij te maken om markt conform bedrijven aan te kopen voor de zogenaamde stikstof crisis
Mathilda 14 November 2019
Dus... wat kunnen wij als burgers hier tegen doen?
Met zn allen?
antje. 14 November 2019
zo is dat probleem ook weer opgelost, maar hoe krijgen we de oplossing bij de regerenden in de bol.
jpkievit 14 November 2019
Kernenergie is door greenpeace de grond ingeboord .stikstof meting wordt door de overheid door een uitvoerder gemeten dit is niet betrouwbaar de slager keurt zijn eigen vlees. Door onafhankelijke onderzoekers te benoemen krijg je een gedegen rapport zonder politieke emoties
Peter 34 14 November 2019
@kraats. Dat Markermeer wordt door dezelfde natuurvrienden, kosten voor de belastingbetaler, volgestort met puin en zand. Om een kunstmatig Waddengebied te maken.
Dit is een ergerlijk dwaze planningsbeslissing. We hebben die ruimte hard nodig als zoetwaterwaterberging voor de toekomst en nu gooien ze hem vol voor de vermaledijde aalscholvers.
agri arie 14 November 2019
Verplaatsen 50 km Duitsland of Belgie in is veel lucratiever en geeft veel beter perspectief. Vlot 300 of 400 koeien melken ipv met veel strijd 100 in NL
D de Jong 14 November 2019
Tja de oplossing ligt altijd onder je neus.
Bolle boer 14 November 2019
Een zeer knap staaltje ontkenningspolitiek. Daar blijf ik mij steeds weer over verbazen. Een probleem wat niet bestaat? Een probleem wat vele jaren ontkent werd, kop-in-het-zand politiek. Nog steeds mensen die denken dat de politiek het leuk vindt om dit soort maatregelen te nemen. Dat ze graag boertje pesten, nieuwe hobby. Wanneer stapt de boer eens uit zijn slachtofferrol? Deels heeft de boer het er zelf naar gemaakt om met maatregelen geconfronteerd te worden (landbouw heeft tegenwoordig niks meer met natuur te maken, terwijl we wel verwachten dat de natuur maar produceert), en voor het andere deel krijgt heel Nederland te maken met maatregelen, zoals blijkt en zoals al eerder was gemeld. De boer wil er niet aan, protestje hier, protestje daar. Kan ik niet, wil ik niet, doe ik niet.
Maar de tijden veranderen, of je nou wil of niet. Mee met de tijd of achterblijven
Abonnee
Celsius 14 November 2019
Wanneer begrijpt men eens dat landbouw geen natuur is en ook nooit is geweest en ook nooit zal en kan worden
Landbouw is cultuur
tot hier en niet verder 14 November 2019
Celsius, hoe kan het nou dat juist in de landbouwgebieden er van alles te vinden is, beestjes, plantjes, en in de gebieden van de natuurorganisaties is het een dooie boel, misschien heeft de natuur dan wel cultuur nodig, en dan ook nog door de onkunde van de terrein beherende organisaties, hun doen ook van alle manieren ingrijpen om het doel te bereiken
tot hier en niet verder 14 November 2019
zo blijkt maar weer, de boer is de beste landschapsbeheerder die je je in kunt denken, maar als zo vaak, de gestudeerde moeten hun projectje glans geven, ze hebben totaal geen praktijk gevoel, en het mislukt weer, en de boer krijgt de schuld via een achterbaks rapportje, hoe zielig
sjon 14 November 2019
In nederland is er sowieso geen natuur alles is allang cultuur. Heidevelden zijn het mooiste voorbeeld die vergrassen nu door de stikstofdepositie. Ze zijn alleen ontstaan door honderden jaren van overbegrazing en afplaggen. Als je daar mee stopt keert vanzelf weer terug wat het ooit was!
Rob Smit 14 November 2019
Dus met andere woorden je wil Boeren rond natura 2000 gebieden verplaatsen naar de Flevopolder. En die waar ze nu zitten bij de natura 2000 gebieden voegen of hier natuur inclusieve landbouw van maken of zo. Als je zo door gaat bied de Lto je nog een baan aan Kees!!! Ben je niet lekker. Polder het markermeer maar in en Bied ze die grond aan. Dan ben ik voor. Nu gewoon volgas er tegen in van ons laten horen. Niet mee gaan met do flow van de afgelopen 20 jaar. Kijk eens waar we staan. Beste jongetje van Europa.. Oorzaak zijn we zelf!!!Is altijd zo gegaan van slikken en weer door gaan. Zou zeggen van nu is het keer klaar... mvg Rob Smit
gerard lescher 14 November 2019
Helemaal mee eens.
Nico Huiskamp 14 November 2019
Natuur of cultuuur, het maakt allemaal niet zo veel uit hoe je het noemt, ook landbouw kan in die zin natuur zijn. Waar het voor mij om gaat is dat het Nederlandse landschap aan het veranderen is, verandering is niet erg. Maar waar ik wel moeite mee heb is het feit dat "het leven" uit het landschap vertrekt, de mens heeft elke vierkante centimeter opgeist alszijnde het zijn eigen en er een economisch belang van gemaakt. dit was en is deels bittere noodzaak, maar deels ook gewoon uut gemak van de boer omdat het zo lekker makkelijk was om met de trekker recht aan te rijden. Deze akkers en weilanden zijn geworden tot doodse steriele "fabrieksterreinen" waar voedsel voor dier of mens geproduceerd word. In sommige delen van Nederland zien wij nog een levendig cultuurlandschap waar de mens wel veel ingrepen heeft gedaan, maar op een minder intensieve manier, waardoor ook de natuur een beetje ruumte heeft nog. Die oude weilandafrasteri met palen, daar kan een weidevogels of haar zijn toevluchtsoord vinden. Die sloot die nog niet gedempt is, is een weelderige broedplaats voor insecten en andere kleindieren, maar ook voor verschillende kruiden en planten/bloemen. Wij mensen zijn niet alleen, en ik vind dat wij als mens niet het recht hebben om.de planeet op te eisen als zijnde alleen van ons. Als iedereen een stapje terug doet dan is er ruimte genoeg voor iedereen. Dan kunnen de boeren boeren, de mensen mens zijn in een welvarende samenleving, maar is er naast de.mens ook ruimte voor ander leven. En als je dáár oog voor kúnt hebben, dan mag je je een rijk mens prijzen. Want dat is veel meer waar dan wat aan het eind van de maand op de bankrekening staat. Want zeg nou zelf.... de veel gehoorde kreet, "er is in een klein land als Nederland geen ruimte voor natuur" is een volslagen idiote bewering, het gaat er maar net om wat voor keuze wij maken als samenleving..... het idee dat wij als klein land de wereld moeten voeden door 80 % van onze landbouwproducten te exporteren (waardoor wij veel afrikaanse landen overspoelen met giedkope europese landbouwproducten, en daarmee hun interne markt ruineren en daarmee hun recht voor het opbouwen van een welvarende landbouwsector en daarmee een welvarend land) is nog veel idioter...... toch?
drent 14 November 2019
nou kraak je wel de boeren af maar wat denk je van de burgers? Geen groene tuin meer want dat vraagt teveel onderhoud, alles in de beton is veel makkelijker met als gevolg geen insecten meer in de steden
schoenmakers 1 14 November 2019
beste Nico, op het boerenland, jij noemt het fabrieksterrein, is veel meer natuur als in de beschermde gebieden, laten we de provinciale landschappen, natuurmonumenten en staatsbos opdoeken, en het aan de landbouw terug geven, je zult verstelt staan hoever de natuur opknapt
Jansen 15 November 2019
Dit zou een hele mooie oplossing kunnen zijn voor veel 'problemen'! Helemaal mee eens. Goed verwoord ook.
jp 15 November 2019
Hier in de regio laatste jaren honderden ha landbouwgrond "afgenomen" voor de economische vooruitgang. Er staan hallen op van stuk voor stuk 10-20 ha (oa webshops). Bijna geen personeel nodig, alles automatisch. Vrachtauto's rijden af en aan. Geen zonnepanelen op de daken en het hemelwater kan de bodem niet meer in. En nu moet de landbouw waar al die grond van ontnomen is er ook nog voor gaan zorgen dat er nog meer gebouwd kan gaan worden...
Ben ik gek of snap ik het gewoon niet??
Mozes 17 November 2019
Iedere werkende Nederlander lost dagelijks zijn problemen op om geld te verdienen voor Den Haag.

Werkende Nederlanders hebben geen lobbyisten van banken met landen zonder eigen vermogen als adviseur die de boerengrond willen gebruiken als Bouwgrond, maar eerst burgers tegen boeren opzetten met vage modellen als "theoretische" ondersteuning waar zelfs de wetenschappelijk wereld zich van distantieert.

Doel van onze lobbycratie is om heel Nederland hypothecair te onderwerpen van boer tot burger, tegen iedere prijs.

De rol van politici in deze is echter met geen pen te beschrijven...

Onzin?

https://www.transparency.nl/nieuws/2018/07/onderzoek-lobbywatch-bedrijfsleven-loopt-deur-plat-rutte-iii/
Roos 17 November 2019
Is het niet dat bij ooste wind heel veel vieze lucht naar ons land komt denk aan de paasvuren die in Duitsland branden die wij in Amsterdam konden waarnemen. Dus een glazen stolp over Nederland heen zou de oplossing zijn. Ons beleid is een lachertje.
Mozes 20 November 2019
Zolang politici wegkomen met: U ben niet het probleem, maar een deel van de oplossing verdienen wij niet beter.

Wat is hun volgende zin: vergassing van de boeren is geen probleem maar een deel van de oplossing?

Geschiedenis herhaalt zich met zijn bekende grijns van arrogantie, dag in dag uit, deze geschiedkundige nota bene die in zijn vrije tijd maatschappijleer geeft (lesje fictie en feiten sinterklaasles kinderfeest nog niet begrepen..) doet zo zijn best en houd met heel zijn hartje van dit fantastische land..

Sociaal geschiedkundige politici zijn eenvoudigweg te arrogant om uitgangspunten zelf te hoeven bestuderen, alleen voorstellen van lobbyisten of boeren worden geconsumeerd, bij fouten zijn ze "foutief voorgelicht" passief is dit krankzinnige virus dat politiek heet..

Het gevolg van opleidingen in onkunde.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden