Column Albert Voet

Regel uw familiezaken tijdig in een statuut

10 Juli 2015 - Albert Voet

In een familiestatuut worden zaken geregeld, die u bij leven binnen een familiebedrijf belangrijk vindt. Verschillende belangen van familieleden en hun onderlinge relatie en hun relatie tot het bedrijf worden op elkaar afgestemd. Ook wordt vaak geanticipeerd op onverwachte (persoonlijke) gebeurtenissen, bijvoorbeeld plotselinge handelingsonbekwaamheid, zakelijke calamiteiten, echtscheiding en overige bijzondere gebeurtenissen. 

Het maken van afspraken kan binnen de familie complex zijn, omdat er meerdere personen bij betrokken zijn. En die kunnen  ook nog verschillende posities binnen de familie of bedrijf hebben. Mogelijk hebben zij ook uiteenlopende zienswijzen die wel of niet emotioneel worden beïnvloed.

Het volgende overzicht geeft meer zicht in de te onderscheiden posities:

De positie waarbij een familielid als eigenaar de directie van het familiebedrijf voert, kan voor een belangstellende het meest ideale zijn als er sprake is van slechts één opvolger. Maar wat als er meerdere gegadigden zijn of als de huidige directeur-eigenaar twijfels heeft over de kwaliteiten van die ene persoon? Hoe moet worden omgegaan met de belangen van kinderen die niet werkzaam zijn binnen het familiebedrijf en welke invloed heeft ‘de koude kant’? Hoe ziet uw eigen toekomst als directeur-eigenaar eruit en hoe belangrijk worden de familierelaties gevoeld?

Een specifiek vraagstuk kan ontstaan als het bedrijf niet kan worden gesplitst en de financiering van de overnamesom lastig wordt,. Ondanks dat over de hoogte van de overnamesom al onderlinge afspraken zijn gemaakt. Wordt dan de overnamesom verder naar beneden bijgesteld of krijgen andere familieleden de positie van aandeelhouder? En wil dat iedereen? Welke zeggenschap krijgen ze dan en verkrijgen ze die op basis van kwaliteiten of op basis van het feit dat ze familielid zijn?

Bij steeds grotere bedrijven worden er door de financiers andere eisen gesteld aan de kwaliteiten van de bedrijfshoofden. Is dat ook het geval als de financiers familieleden zijn of gelden er dan andere regels? Wordt de zienswijze op die regels beïnvloed door de positie die iemand binnen het familiebedrijf heeft, zoals in het schema aangegeven?

Goed overleg binnen de familie is cruciaal. Waarbij het belangrijk is om niet alleen de overeenkomstige belangen, maar ook de tegenstrijdige belangen goed te kennen en met elkaar te bespreken. Inzicht vanuit welke positie iemand het gesprek voert, is belangrijk Net als het onderkennen van rolconflicten, waarvan vrijwel zeker sprake is.

Bedenk daarbij wel hoe je het gesprek binnen de familie wilt aangaan en wie daar de voortrekkersrol in vervult. Uw huidige accountant is misschien het eerste aanspreekpunt, maar wordt die door alle partijen wel als onafhankelijk en neutraal gezien en stelt die ook relationele aspecten voldoende aan de orde? Een onafhankelijke specialist kan zeker bijdragen bij het harmonieus tot stand komen van een voor de situatie passend familiestatuut. Begin hiermee op tijd, zodat er voldoende gelegenheid is om de juiste stappen te zetten om een familiebedrijf te continueren bij onverwachte gebeurtenissen.

Albert Voet
Managementadvies en mediation
contactpersoon van De Bemiddelingsbalie

Albert Voet

Managementadvies en mediation contactpersoon van De Bemiddelingsbalie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden