Vanuit EU en Nederland

Jonge landbouwers ontvangen extra steun

20 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

Jonge landbouwers krijgen extra steun vanuit Brussel. Op maandag 16 oktober is er een akkoord getekend voor hervormingen op het gebied van landbouwbeleid. Ook in het Nederlandse regeerakkoord is extra aandacht voor de jonge boeren.

Jonge landbouwers kunnen in de Gecombineerde opgave een aanvraag doen voor de 'extra betaling jonge landbouwers' uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Wanneer de boer binnen 5 jaar een bedrijf is gestart, kan hij in aanmerking komen voor een bedrag van €50 per hectare (over maximaal 90 hectare).

Het eerste jaar gaat in op het moment dat de jonge boer is gestart of in maatschap is gegaan. In veel gevallen zullen zij daarom de volledige 5 jaar niet benutten.

Vanaf het moment dat de aanvraag wordt gedaan

Altijd 5 jaar
Het bovenstaande gaat nu veranderen. Afgelopen week is in Brussel een akkoord bereikt over een aantal landbouwaspecten, in de zogenaamde de Omnibusverordening. Betalingen aan jonge landbouwers zullen nu in gaan voor 5 jaar, vanaf het moment dat de aanvraag wordt gedaan. 

Dat betekent dat deze boeren altijd voor 5 jaar in aanmerking komen voor de extra betaling. De voorwaarde blijft echter wel dat het bedrijf of de maatschap op het moment van de aanvraag niet meer dan 5 jaar geleden is gestart.

Hoe werkt dat dan?
Stel je de volgende situatie eens door. Een jonge landbouw is in 2015 met zijn vader in maatschap gegaan en voldoet aan alle voorwaarden voor de extra betaling. In 2018 vraagt hij voor het eerst deze toeslag aan.

In de oude situatie zou hij deze nog 2 jaar uitbetaald krijgen, omdat de eerste 3 jaren al verstreken zijn. Echter, in de nieuwe situatie kan deze jonge landbouwer tot 2022 nog extra steun krijgen.

Tot 50% basispremie
Daarnaast kan iedere lidstaat ervoor kiezen om jonge boeren een extra premie uit de eerste pijler van het GLB te verstrekken. De hoogte daarvan kan oplopen tot 50% van de basispremie. Dat is nu maximaal 25% en is door Nederland vastgesteld op circa €50 per hectare.

Begin 2018 moeten de maatregelen van kracht zijn

Nederland en andere lidstaten moeten nu afzonderlijk beslissen om deze wijziging wel of niet door te voeren. De nieuwe maatregelen moeten begin 2018 van kracht zijn.

Bedrijfsovernamefonds
In het nieuwe regeerakkoord is tevens ruimte voor een bedrijfsovernamefonds. Hierin moet €75 miljoen extra beschikbaar komen voor investeringen in bedrijfsontwikkelingen door jonge landbouwers. Het gaat om €25 miljoen in 2018 en €50 miljoen in 2019. Het is echter nog maar de vraag of en hoe dit geld werkelijk ingezet gaat worden. 

In december gaat de subsidieregeling Jonge landbouwers voor de derde keer open. De voorwaarden en investeringsmogelijkheden worden binnenkort door de provincies bekend gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 21 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/artikel/10876281/jonge-landbouwers-ontvangen-extra-steun][/url]
Als ze er weer net zoveel voorwaarden aan verbinden dan komen er maar een paar jonge boeren voor in aanmerking ,net als bij de vorige regeling en houdt de EU of de minister het geld zelf weer in de zak,dus een wassen neus !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden