Bij Reclame Code Commissie

Bionext moet uitspraken verdedigen

21 Februari 2018 - Redactie Boerenbusiness - 15 reacties

Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische landbouw, moet zich voor de Reclame Code Commissie verantwoorden voor uitspraken die het heeft gedaan. De commissie reageert hiermee op een klacht die is ingediend door een akkerbouwer.

Bionext claimt in hun uitingen dat biologisch produceren geen negatieve gevolgen heeft voor het milieu, in tegenstelling tot de gangbare variant. Volgens de aanklager ontbreekt een wetenschappelijke onderbouwing voor deze uitspraak.

Verborgen kosten
Op 8 maart moet Bionext voor de Reclame Code Commissie verschijnen, die de klacht van akkerbouwer Michiel van Andel uit Emmeloord in behandeling heeft genomen. De brancheorganisatie plaatste op Facebook een filmpje over de ‘verborgen kosten’ die in hun optiek met gangbare landbouw gemoeid zijn. Biologische landbouw heeft deze kosten niet, omdat het niet schadelijk is voor het milieu, zo stelt het. Ook op hun website wordt hierover geschreven.

8

maart

moet Bionext voor de Reclame Code Commissie verschijnen

Vals, misleidend en oneerlijk
Op zijn website gaat aanklager Michiel van Andel uitgebreid in op de uitspraken die Bionext doet. Hij noemt ze vals, misleidend en oneerlijk. "Dergelijke reclame-uitingen werken polarisatie in de hand", schrijft hij. Het vergroot de kloof tussen biologisch en gangbaar.

Inmiddels heeft Bionext gereageerd op de aantijging, laat Van Andel weten. Zij zijn van mening dat van misleiding geen sprake is. Hun reclame-uiting voldoet aan de geldende regels.

Onderbouwing is correct
Als wetenschappelijke onderbouwing voor de uitingen beroept Bionext zich op een onderzoek van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Zij gebruiken de ‘True Cost Accounting’-boekhoudmethode om te berekenen wat de impact is op de natuurlijke en sociale omgeving. De wetenschappelijke conclusies die Van Andel aandraagt in zijn blog, zijn volgens Bionext op meerdere manieren te interpreteren.

Gangbaar is kritisch
De biologische belangenbehartiger is van mening dat juist de gangbare landbouw en de voedingsmiddelensector kritiek heeft op de biologische landbouw. Biologische producten zouden (te) duur zijn. "Deze kritiek wordt nu gewraakt, dan wel gerelativeerd, zo oordeelt de biologische belangenbehartiger. Het is voor het eerst dat Bionext voor de Reclame Code Commissie moet verschijnen voor uitingen die zij zelf heeft gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Peters 21 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877659/bionext-moet-uitspraken-verdedigen][/url]
Niet slim van Bionext, krijgen ze als een boemerang terug. Biologische slachterijen staan hogere gehaltes toe van schadelijke stoffen. Alle biologische varkens worden gecastreerd waar gangbaren daarmee stoppen. Beter Leven 1 ster is ongecastreerd, 3 sterren is gecastreerd. Zo zijn er tal van voorbeelde die Bionext nu zelf aanroept.
gangbaar 21 Februari 2018
ik gun de bio boeren alles maar die bionext gasten willen scoren over de rug van de reguliere boeren door ze af te schilderen als slechte boeren en zich zelf te benoemen als reders van de wereld
Narcos 21 Februari 2018
Damn,, hier schrik ik toch van. Waarom doet een promotie organisatie van de biologische sector zichzelf en hun achterban zo opzichtig afzetten tegen hun reguliere collega’s?In onze regio weinig rancune tussen bio en reguliere telers,, maar daar ga ik door deze insteek toch wel heel anders tegen aan kijken. Helaas.
john 22 Februari 2018
de brabant regels op het gebied van ammoniak reductie zeggen toch genoeg.. als dit slaagt kan wakker dier ook voor de reclame code commissie verschijnen.
polderboy 22 Februari 2018
ik vind t dapper van machiel om er eens wat van te zeggen. ging veel te ver
Gerard 22 Februari 2018
Heel dapper. Het raddraaien is begonnen met een industrieel die een biologisch bedrijf kocht. Gesteund door enkele naïevelingen is het haatzaaien opgestart. Bionext trapt er in,jammer.
RJ 22 Februari 2018
Ik krijg het gevoel dat dat Bionext probeert zichzelf op te hemelen en erop uit is btw korting te genereren op hun voedsel. Zo proberen ze over de rug van de burger zichzelf verder te verrijken.
Abonnee
wim 23 Februari 2018
Groot gelijk heeft die boer, dat niemand dit eerder heeft gedaan! Weet je wat nog het ergste is, die reclamecampagne site van Bionext waar die leugenachtige en misleidende uitspraken worden gedaan word door ons allemaal met Europees geld betaald....
bio teler 23 Februari 2018
wik zitten ook wel in onze maag met deze (onze) club. ze zijn enthousiast maar slaan soms wat door. het is voor de "goede" zaak maar hebben niet door dat hun leugentjes voor bestwil mijn buurman beschadigd en daarmee mijn relatie met mijn 3 de generatie buurman onder druk zet. dot wordt wel benoemt onder mijn collega's mijn de mensen bij bionext gaan gewoon hun eigen gang met nu alle gevolgen van dien
Joepi 23 Februari 2018
Hulde voor Michiel, niemand heeft iets tegen bio versus gangbaar of andersom. Maar de bio sector profileert zich altijd met het feit dat ze beter en gezonder zijn dan.. Dat moeten ze niet doen, maar betere argumenten kunnen ze ook niet vinden en gaan ze toch de zeer schandalige zelfverheerlijking aan door het zwart maken van de gangbare. Respect voor je Michiel!
Abonnee
Michiel van Andel 24 Februari 2018
Beste bioteler, ik weet natuurlijk niet of je mijn buurman bent of iemand anders zijn bio buurman. Maar ik wil nog maar eens 1 ding benadrukken mijn probleem ligt a priori bij de marketeers (Bionext, maar er zijn er meer) Ik heb geen probleem met biologische collega’s en van mijn kant uit gezien komt er absoluut geen druk op de relaties met biologische collega’s. Hoe ik hierover denk heb ik uitgebreid beschreven in mijn blog

https://bloggendeboer.com/2017/12/14/eerste-blogbericht/

Even nog voor de goede orde:

Waarom heb ik deze stap gezet?

Nadat ik mijn blog had geschreven en ik Bionext enkele keren had gevraagd te reageren werd het mij langzaam maar heel zeker duidelijk dat ze niet geïnteresseerd was om een inhoudelijk dialoog met mij aan te gaan. Het bleef doodstil aan de kant van Bionext. Tot ongeveer een week (uit mijn hoofd) na de blog daar kwam de reactie: Opnieuw werd het bewuste campagne filmpje via twitter de wereld in geslingerd. Opnieuw vroeg ik Bionext te stoppen met zulke misleidende propaganda. Opnieuw geen reactie. Nou dit was het moment dat ik heb gezegd dan zetten we deze stap, want er moet toch een manier zijn om deze club tot rede te brengen.

En inderdaad afgelopen week kreeg ik via de reclame code commissie een 4 pagina’s lange officiele reactie van Bionext waarin ze overigens niks anders doen dan deze reclame campagne goedpraten. Enfin, met dit document graaft Bionext haar spreekwoordelijke graf mi. alleen maar wat dieper, want het heeft me enorme aanknopingspunten gegeven om de misleiding verder bloot te leggen. Ik zal ongeacht de uitkomst, na de zitting op 8 maart de slinkse maniertjes van Bionext verder blootleggen, op mijn blog pagina. Aan de hand van een reactie op deze brief.

Het had allemaal op deze manier niet gehoeven van mij maar het is de arrogante houding van Bionext en van niemand anders die dit over zichzelf afroept (Slag om de arm bij voorgaande opmerking: als het zo is dat men onderling als biotelers het erover heeft en mijn mening eigenlijk wel deelt (waar bioteler op hint). Als dat zo is dan hebben deze biotelers het ook over zichzelf afgeroepen, want zou het in dat geval niet veel beter zijn dat massaal aan te kaarten bij je eigen branchevereniging?!) (er vanuit gaande dat dat niet al gebeurd, dat weet ik natuurlijk niet!))

Mvg.
Michiel van Andel
Kjol 24 Februari 2018
De hele Bio onzin is toch gebaseerd op het misleiden van de onwetende consument en daarmee economisch gewin te behalen. De Bio-dynamische teelt heeft mss nog inhoudt maar de reguliere Bio is puur misbruik maken van feitelijke gegevens.
Herman Bio 24 Februari 2018
De voordelen van biologisch mogen vooral niet benoemd worden, Maar in de afgelopen 20 jaar dat ik biologische landbouw bedrijf heb ik gezien dat biologisch boeren wel de weg is die voor de toekomst duurzaam is. Regels die toen voor bio al golden 20 jaar geleden worden nu overal in de landbouw toegepast denk aan minder Antibiotica gebruik, Vruchtwisseling, chemie vrij produceren in 2030. Verplichte weidegang, zorg om bodenvruchtbaarheid. Maar nee bio mag zich niet profileren in de markt.
Is ook helemaal niet nodig het gaat zo prima. Blijf maar lekker in de waan dat jullie het bij het rechte eind hebben. Groetjes
Berry 24 Februari 2018
U moet juist de voordelen van Bio benadrukken! Niets op tegen. Wat er nu gebeurt is dat uw promotie machine de gangbare teelt zwart maakt. En dat is fout.
Abonnee
Michiel van Andel 24 Februari 2018
Beste bioteler, ik weet natuurlijk niet of je mijn buurman bent of iemand anders zijn bio buurman. Maar ik wil nog maar eens 1 ding benadrukken mijn probleem ligt a priori bij de marketeers (Bionext, maar er zijn er meer) Ik heb geen probleem met biologische collega’s en van mijn kant uit gezien komt er absoluut geen druk op de relaties met biologische collega’s. Hoe ik hierover denk heb ik uitgebreid beschreven in mijn blog

https://bloggendeboer.com/2017/12/14/eerste-blogbericht/

Even nog voor de goede orde:

Waarom heb ik deze stap gezet?

Nadat ik mijn blog had geschreven en ik Bionext enkele keren had gevraagd te reageren werd het mij langzaam maar heel zeker duidelijk dat ze niet geïnteresseerd was om een inhoudelijk dialoog met mij aan te gaan. Het bleef doodstil aan de kant van Bionext. Tot ongeveer een week (uit mijn hoofd) na de blog daar kwam de reactie: Opnieuw werd het bewuste campagne filmpje via twitter de wereld in geslingerd. Opnieuw vroeg ik Bionext te stoppen met zulke misleidende propaganda. Opnieuw geen reactie. Nou dit was het moment dat ik heb gezegd dan zetten we deze stap, want er moet toch een manier zijn om deze club tot rede te brengen.

En inderdaad afgelopen week kreeg ik via de reclame code commissie een 4 pagina’s lange officiele reactie van Bionext waarin ze overigens niks anders doen dan deze reclame campagne goedpraten. Enfin, met dit document graaft Bionext haar spreekwoordelijke graf mi. alleen maar wat dieper, want het heeft me enorme aanknopingspunten gegeven om de misleiding verder bloot te leggen. Ik zal ongeacht de uitkomst, na de zitting op 8 maart de slinkse maniertjes van Bionext verder blootleggen, op mijn blog pagina. Aan de hand van een reactie op deze brief.

Het had allemaal op deze manier niet gehoeven van mij maar het is de arrogante houding van Bionext en van niemand anders die dit over zichzelf afroept (Slag om de arm bij voorgaande opmerking: als het zo is dat men onderling als biotelers het erover heeft en mijn mening eigenlijk wel deelt (waar bioteler op hint). Als dat zo is dan hebben deze biotelers het ook over zichzelf afgeroepen, want zou het in dat geval niet veel beter zijn dat massaal aan te kaarten bij je eigen branchevereniging?!) (er vanuit gaande dat dat niet al gebeurd, dat weet ik natuurlijk niet!))

Mvg.
Michiel van Andel
Michiel van Andel 24 Februari 2018
@redactie graag de dubbele plaatsing van zelfde bericht weghalen... geen idee hoe ik dat heb gedaan.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden