Column Berdine Sweep

Ga eens met open vizier naar de melkfabriek

1 December 2014 - Berdine Sweep - 5 reacties

De duurzame zuivelketen heeft als doel het verbeteren van de duurzaamheid van de Nederlandse melkveehouderij. Al enkele jaren is de zuivel actief in het organiseren van workshops en masterclasses om hun leveranciers te helpen deze doelen te bereiken.

'Als melkfabriek niets voor mij doet, dan doe ik niets voor  melkfabriek'

De zuivelsector zorgt hierdoor voor het behouden en verbeteren van het maatschappelijk draagvlak en internationale marktpositie van de melkveehouderij. En dus ook van uw bedrijf. Naast het feit dat het creëren van draagvlak van belang is, zijn de workshops ook nog eens een mooie bron van praktische kennis.

Het uitwisselen van kennis en informatie tussen de melkveehouders onderling en met de begeleiders geeft veel handvatten voor verbeteringen op uw bedrijf. De meeste praktische handvatten kunt u direct op uw bedrijf toepassen. Melkveehouders zelf zijn nou eenmaal de experts in hun vak.

Zo was ik laatst bij een melkveehouder en verbaasde ik me over zijn uitspraak: 'Als de melkfabriek niets voor mij doet, dan doe ik niets voor de melkfabriek'. Op dat tijdstip was de melkprijs voor hem niet hoog genoeg. De mogelijkheid om workshops te volgen die door uw melkfabriek zijn georganiseerd, moet u met beide handen aangrijpen. Toch ziet kennelijk niet iedereen het eigen voordeel van deze workshops.

Is het bijwonen van een workshop van de melkfabriek dan niet om uzelf te ontwikkelen? Is er dan geen urgentie voor het creëren van maatschappelijk draagvlak en behoud en verbetering van de marktpositie? Een andere uitspraak die werd gedaan tijdens een van de workshops: 'Ja, mijn man heeft mij gestuurd want dan krijgen we nog een punt van de fabriek, maar ik heb geen idee hoe het op ons bedrijf gaat.' Met deze houding stelt u ook nog eens uw collega melkveehouder teleur, omdat zij ook verwachten dat er praktische informatie van uw kant over tafel gaat.

Het is wel jammer dat sommige melkveehouders deze gedachte hebben, terwijl ze niet weten wat ze mis lopen. Praktische informatie van uw collega melkveehouders, het vergelijken van cijfers en begeleiding om de doelen van de Duurzame Zuivelketen te behalen. U zou toch gek zijn om dit te laten lopen? Door als melkveehouder mee te werken aan een maatschappelijk draagvlak, blijft uw sector behouden en kunt u nog lang agrarisch ondernemer blijven.

Wees dus niet te bang om te leren en ga met open vizier naar deze praktische workshops van uw melkfabriek. Het zijn aanraders.

Berdine Sweep
Praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses Valacon-Dairy

Berdine Sweep

Praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses Valacon-Dairy
Reacties
5 reacties
bo 1 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10860877/Ga-eens-met-open-vizier-naar-de-melkfabriek]Ga eens met open vizier naar de melkfabriek[/url]
Heel leuk allemaal maar er komt steeds meer bagage op je rug hangen
dan bij de melkfabriek, dan weer een spuitlicentie dan weer een cursus ongedierte bestrijding dan weer qlip dan weer vwa inspecteur
genoeg is genoeg op een keer zit de emmer vol.
geert 2 December 2014
als je maar niet te kritisch bent,kan het
geert 2 December 2014
mijn vrouw ging ook eens naar een leden vergadering van FC,gaf haar mening ergens over ,mocht nauwelijks uitpraten ,terwijl een bestuurslid later het zelfde verhaal deed en dat mocht wel
boertje 19 December 2014
allemaal werkgelegenheid over de rug van de boer met weinig toegevoegde waarde. Mooiste voorbeeld is wel de spuitlicentie met daaraan gekoppeld het ongediertebestrijdingscertificaat. Appels met peren vergelijken; allemaal pure theorie maar wel even betalen....
tinus 2 Januari 2015
Het leuke van de workshops is dat vooral de begeleiders/bedenkers van workshops er beter van worden. Bedragen voor 15-20 personen á €50-75 een middagje praten,dat noem ik gewoon zakken vullen (Zie ook bij de ongediertebestrijding)
erik 2 Januari 2015
stop dan met boeren en zaniken en ga workshops geven
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden