Column Berdine Sweep

Zin en onzin van compact feeding in melkvee

29 Juni 2015 - Berdine Sweep - 1 reactie

Het volgende (commerciële) aandachtspunt in de melkveehouderij is weer aangeboord. Na jongvee en transitie gaan we nu insteken op voeren, goed voeren wel te verstaan. Verschillende voerfirma’s richten zich op efficiënter voeren door beter te mengen of een andere laadvolgorde aan te houden.

Maar het gaat zelfs nog een stapje verder als het gaat om voeren van onze koeien. We noemen het ‘compact feeding'. De term en methode komen rechtstreeks uit Denemarken. Het is niet zomaar veel water toevoegen en lang mengen zoals menigeen denkt. Achter deze methode zit een heel protocol met onder meer op de kilo nauwkeurig laden en op de seconde nauwkeurig mengen.

Waarom zou compact feeding opeens goed zijn? Zijn onze koeien veranderd in korte tijd? Mijn eerste indruk van deze methode was dan ook niet erg positief. Een koe blijft een herkauwer en heeft materiaal nodig om op te kauwen, bicarbonaat via het speeksel te produceren en de pens mee te stimuleren. En hoe zit het met de levensduur van de koeien die deze brei gevoerd krijgen? Vallen de heilige huisjes van structuur en pensprik om?

Rulle rantsoen is helemaal geen brei, ondanks slechts 30 tot 35 procent droge stof

Ik nam de proef op de som en ben gewapend met schudbox en mestzeef bedrijven gaan bezoeken die deze voermethode hanteren. De melkveehouders waren in ieder geval erg enthousiast. En de koeien? Die vreten rustig van boven naar beneden in de bult voer die voor het voerhek ligt. Geen selectie meer aan het voerhek, geen rangordeperikelen meer omdat de buurvrouw toevallig een beetje bietenpulp heeft liggen. Het rulle rantsoen is helemaal geen brei, ondanks dat het maar 30 tot 35 procent droge stof heeft.

Mijn eerste tool, de schudbox, zette ik in op de voergang. Het rantsoen schudde ik uit en de resultaten bleken te voldoen aan de normen die voor een rantsoen gelden. Niet te veel grove delen en toch voldoende materiaal om een mat in de pens te krijgen. Daarna de roosters op en van diverse koeien mest verzamelen. De mestzeef liet zien dat de vezels in de mest voldoende klein waren. De dieren hadden dus blijkbaar voldoende geherkauwd. Het voer was goed verteerd.

De grootste ‘maar’ aan dit verhaal is dat het aardig wat vakmanschap vergt. Er moet ontzettend precies gewerkt worden, anders slaan de resultaten al gauw om. Compact feeding kan ook alleen als er niet veel krachtvoer via de krachtvoerautomaat wordt verstrekt. Elke hap moet precies in balans zijn.

Ik ben er van overtuigd dat selectie van het rantsoen erger is dan een rantsoen met minder dan 40 procent droge stof. Als elke hap in balans is, wordt de pens minder belast. Let wel dat deze methode niet één-op-één over te nemen is. Het moet passen bij uw u en uw koeien.

Berdine Sweep
Praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses Valacon-Dairy

Berdine Sweep

Praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses Valacon-Dairy

Meer over

Valacon-Dairy
Reacties
1 reactie
Durk 29 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10864471/Zin-en-onzin-van-compact-feeding-in-melkvee]Zin en onzin van compact feeding in melkvee[/url]
Het technische plaatje zal dan misschien wel kloppen maar wat is uiteindelijk het economische plaatje, welk extra uurloon wordt er netto gerealiseerd?

Een volledige voertrein is natuurlijk niet voor niks, afschrijving, onderhoud en dieselkosten tikken toch ook aardig door.
Zal op intensieve en hoogproductieve bedrijven wellicht ook sneller voordeel opleveren.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden