Column Laurens Maartens

Relatie tussen een valuta en de grondstofprijzen

29 April 2015 - Laurens Maartens

De afgelopen jaren is het Australië voor de wind gegaan, met dank aan de export van grondstoffen. Maar liefst 25 procent van de export bestaat uit ijzer en nog eens 15 procent uit steenkool. China was de afgelopen jaar een erg grote afnemer. Maar het tij is gekeerd.

Australië begint toch langzaam de pijn te voelen van eens stagnerende economie in China. De Australische regering rekende bij het opstellen van de begroting een paar maanden geleden nog met een ijzerertsprijs van 60 Australische dollars (AUD), oftewel 43 euro, per ton. Vorige week moest het ministerie van Financiën die prijs al met ongeveer 50 procent verlagen. Het slaat een gat in het overheidsbudget. De macrocijfers beloven ook al niet veel goeds. Het consumentenvertrouwen daalt, de werkeloosheid loopt langzaam op en de Australische centrale bank waarschuwt voor een forse daling van de huizenprijzen.

De tegenvallende economische groei noodzaakte de Reserve Bank of Australia al in februari om de rente te verlagen en zo een eind te maken aan de dure Australische dollar. Maar Glenn Stevens, de baas van de centrale bank, hint al op verdere renteverlagingen later dit jaar om de economie uit het slop te halen. De afgelopen maanden is de Australische dollar al 18 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De ‘Aussie’ gaat de komende maanden verder onder druk komen te staan.

Kijken we naar de andere kant van de wereld, dan zien we daar juist een heel ander beeld. Ik heb het dan over de Canadese dollar (CAD). Het afgelopen jaar is de ‘Loonie’ flink onder druk komen te staan. De Canadese economie is grotendeels afhankelijk van de oliesector en oliegerelateerde investeringen. De olieprijs is met 50 procent gedaald sinds 2014 en dat heeft drukkend effect gehad op zowel de nationale valuta als de economische groei. Sinds het begin van 2015 krabbelt de olieprijs weer op. Dat zien we dan ook meteen weer terug in in de koers.

De belangrijkste handelspartner, de Verenigde Staten, ziet zijn economie weer langzaam uit het slob komen. De `Loonie' kan dan ook weleens de verassing van dit jaar worden. Terwijl de Reserve Bank of Australia nadenkt over verdere renteverlagingen, heeft de voorzitter van de Centrale bank van Canada, Stephen Poloz, juist aangegeven aangegeven die noodzaak niet te zien. Veel partijen in de valutamarkten verkopen dan ook Australische dollars en gaan long in de Canadese dollar.

Intussen is het rustig wachten wat de Amerikaanse Fed ons vandaag (woensdag) gaat melden. In het begin van het jaar was de algehele verwachting dat de Fed in juni de rente ging verhogen. Nu lijkt het er toch op dat de Fed het rentebesluit opnieuw naar achteren gaat verschuiven. Daarop kan de euro sterker worden. Desondanks verwacht ik dat de dollar zijn zegtocht voortzet en we dus te maken een verder verzwakkende euro.

In aanloop na  de uitkomsten van de Fed beleidsvergadering flirte de euro dinsdag al met de 1,10 euro, maar de trend naar beneden wordt snel weer ingezet. Mijn motto blijft onveranderd:  elke opvering van de euro is een verkoopmoment. Ik blijf vasthouden aan het verkopen van euro’s en aankopen van Amerikaanse dollars. Met andere woorden: ik ga short eur/usd.

Laurens Maartens
Valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden