Column Laurens Maartens

Griekse tragedie houdt markten in wurggreep

2 Juli 2015 - Laurens Maartens

De afgelopen weken zijn alles behalve saai is geweest op de valutamarkten. Griekenland heeft de markt volledig in zijn greep. Terwijl de Griekse banken nog ministens een week dicht blijven en Athene het toneel is van massale demonstraties, liet de regering afgelopen dinsdag weten een aflossing van 1,55 miljard euro aan het IMF overslaat.

Betalingsachterstand is formeel geen wanbetaling. Die dreigt wel als Griekenland op 20 juli niet 3,5 miljard betaalt aan de ECB. Eventuele onderhandelingen over een nieuw plan staan opnieuw onder enorme tijdsdruk. De markten worden nu geregeerd door de politiek. Aanstaande zondag kan dat een voorlopig hoogtepunt bereiken als de Grieken moeten gaan stemmen over het aangekondigde referendum.

Ik beschik niet over een glazen bol, maar er zijn zeker een paar idicatoren die ons een idee kunnen geven waar het naar toe zal gaan. Een goede indicator zijn de lange rentes. Als de markt nerveus wordt dan daalt de tienjaars rente in Duitsland, terwijl de tienjaarsrentes in Zuid-Europese landen hard oplopen. Beleggers kiezen in dan voor zekerheid en mijden risico.

 Britse pond lijkt intussen goud te hebben gevonden

Als het verschil tussen de Noord-Europese en Zuid-Europese rente oploopt, zal de euro waarschijnlijk verder dalen. Uiteraard is dit geen garantie voor succes en zijn er meerder factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van de koers. Toch krijg je hiermee een goed beeld wat de markt verwacht.

De Britse pond lijkt intussen goud te hebben gevonden. Een klein jaar geleden handelden we nog rond de 1,25 euro. Nu zien we de 1,41 euro op de borden staan. Voor diegenene die ponden ontvangen zijn het dan ook mooie tijden. Natuurlijk helpt ook de Griekenland crisis de Britse pond. Maar er is meer.

Ook gisteren werden we weer positef verrast met groeicijfers uit het Verenigd Koningrijk (VK). Het Bruto Nationale Product voor 2015 is verhoogd van 2,5 naar 2.9 procent. Bovendien zien we ook dat de investeringen toenemen en de inkomens langzaam verder stijgen. Alles bij elkaar genomen lijken de bomen in de VK voorals nog tot in de hemel te rijken. De verwachting is dan ook dat de pond wellicht nog iets verder kan stijgen richting de 1,43 euro.

Buiten Europa en Griekenland gebeurt er meer. Canada publiceerde gisteren zijn groeicijfers. Canada is sterk afhankelijk van de olieprijs en deze staat flink onder druk. De economische groeiverwachtingen zijn dan ook naar beneden bijgesteld (van 1.5 naar nog maar 1.2 procent). De Bank of Canada moet in actie  gaan komen. De rente in Canada staat nog op 0,75 procent. Een verlaging van de rente ligt dus voor de hand.

Laurens Maartens
Valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden