Blog: Mark Heebing

Is islamisering de redding voor ons landschap?

12 Januari 2017 - Mark Heebing - 7 reacties

Wij mensen zijn gevormd naar wat de natuur ons te bieden heeft. We produceren veel melk omdat ploegen in veenweidegebieden zo lastig gaat. Aardappelen worden rijkelijk geteeld vanwege de lekkere vette klei in het rivierengebied. En varkensvlees vindt gretig aftrek omdat op de arme zandgronden anders weinig te verdienen valt.

Afijn. Maar om goed te kunnen produceren moet de woestenij getemd worden zoals het bewerken van de bodem, het graven van sloten en dat soort zaken meer. Kortom, de mens heeft het land naar zijn gelieven geschapen.

Waarom de natuur niet gebruiken voor voedselproductie? 

Als we dan toch zo goed zijn in het scheppen van ons eigen land, dan kunnen we verder gaan in het optimaliseren van ons landgebruik. Het strikt scheiden van inrichtingsaanduidingen zoals landbouw, natuur, wonen, et cetera is misschien eenvoudig en overzichtelijk, maar het komt de attractiviteit en diversiteit niet ten goede. Met het verweven van functies kan de toch al zo beperkte ruimte in Nederland effectiever benut worden. Ik wil daarom een lans breken voor het meervoudig benutten van functies zoals het putten van voedsel uit natuur. Om prins Bernard nou een visionair te noemen op dit gebied gaat wellicht wat ver, maar waarom kunnen we natuur niet inzetten voor voedselproductie? Waarmee het ook aantrekkelijker wordt om nieuwe natuur te vormen. 

Aan de vraagkant is natuurlijk ook iets te organiseren, zodat mensen producten gaan kopen die goed zijn voor ons landschap. We kunnen deze nieuwe behoeften aanwakkeren met intensieve marketing of op paternalistische wijze opleggen. Hoewel dat laatste iets is waar ik als liberaal wars van ben. Dan liever ruime kaders opstellen waarbinnen de behoefte de gewenste ontwikkelingen zichzelf ontwikkelen. Of nog effectiever: mensen hier naartoe halen die de behoefte al hebben om producten te eten die goed zijn voor ons landschap.

Eerst eens definiëren welke producten goed zijn voor ons landschap. Als uitgangspunt neem ik hierbij dat grootschalige monoculturen de kwaliteit van het landschap verarmen. Enkele voorbeelden: natuurwaarden nemen af, flora en fauna krijgen minder kansen, de bodemkwaliteit verslechterd, de bodem erodeert en vruchtbare nutriënten spoelen uit. Als we nu eens een ‘zachtaardige’ veeteelt zoals schapen inzetten die we kunnen combineren met natuur. Zo kunnen we natuurontwikkeling combineren met veeteelt.

Met schapen natuur begrazen en de schapen vervolgens verorberen is één manier. Een paar uurtjes rondneuzen in de bibliotheek van de landbouwuniversiteit levert een breed scala aan mogelijkheden op. Voor nu een kort rekensommetje met schapen:

De schaapherder weer als volwaardig beroep

Islamitische mensen staan bekend als fervente schapeneters. De weken voorafgaand aan het offerfeest doet de gemiddelde schapenboer goede zaken. De schattingen van het aantal moslims in Nederland varieert tussen de grofweg 0,65 miljoen en de 1 miljoen. Laten we voor nu als uitgangspunt 0,85 miljoen mensen nemen. Een Nederlander eet gemiddeld 35 kilo vlees per jaar. Laat hiervan voor moslims dit deel voor een kwart uit schapenvlees bestaan. 35 kilo x 25 procent x 0,85 miljoen komt neer op 7,44 miljoen kilo schapenvlees. 7,44 miljoen / 30 kilo vlees netto per schaap / 8 schapen per hectare komt neer op 31.000 hectare nieuwe landbouwnatuur. Alleen al voor de interne markt.  Het potentieel voor de export komt daar nog bovenop. Naar schattingen komt het aantal nieuwe ‘mensen met een migratieachtergrond’ dit jaar neer op 0,24 miljoen. Hiervan zal een substantieel deel moslim zijn. Dat het een groeimarkt betreft, is dus evident.

De cijfers zijn discutabel maar de uitkomst laat zien dat er een markt voor natuur inclusieve schapenteelt kan komen als we maar voldoende islamitische mensen verwelkomen. Causaal gevolg kan zijn dat het aanleggen van driften weer aantrekkelijk wordt, schaapskooien weer rendabel worden en schaapsherder weer een volwaardig beroep is. Natuurorganisaties: pak maar in met jullie museumlandschappen.

Zoals bij vele markten zal ook deze geïntensiveerd worden om kostenbesparingen te bewerkstelligen en het hoofddoel, de schapenteelt, vooropgesteld worden. Zie het als kans om het voor deze markt anders te doen en nieuwe vormen van landbouw te ontwikkelen. Dus kom maar op met de islamisering. Red de natuur en daarmee het landschap, verwelkom een moslim. En staat u met uw winkelmandje binnenkort bij de plaatselijke slager inkopen te doen, denk dan ook eens aan ons landschap. 

Waar leven de meeste schapen in Nederland?

Mark Heebing

Mark Heebing is landschapsontwerper en gebiedsontwikkelaar. Zijn blogs hebben betrekking op landgebruik in relatie tot hedendaagse ontwikkelingen. Met zijn eigenzinnige kijk probeert hij nieuwe wendingen aan discussies te geven.
Reacties
7 reacties
ger 12 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10872987/Is-islamisering-de-redding-voor-ons-landschap?-]Is islamisering de redding voor ons landschap?[/url]
hoop dat dit als grap is bedoelt .
Gerard 12 Januari 2017
Tja niet echt heel diep over nagedacht dit artikel.
Jodo 12 Januari 2017
Volgens mij is er genoeg Nederlands schapenvlees voorhanden. Ook vlees voortgekomen uit de natuur. Voor de (islamitische)consument genoeg te krijgen. Verkooppunten genoeg in den lande. voor verkooppunten kun je oa terecht bij de herders/kudden en zie www.lamsvleeslekkerdichtbij.nl, ekovlees, slowfoodvlees. streekproducten. Waarom zie ik geen moslim ons eerlijke natuurvlees kopen in de buitengebieden, maar wel bij de groothandel?
Lijkt me niet een echt goed plan uit dit artikel om je te richten op een doelgroep.
Geertje 12 Januari 2017
Belachelijk artikel, misschien moet meneer zich eens meer verdiepen hoe het toegaat in Islamitische landen..... echt heel dom dit
Mark Heebing 12 Januari 2017
Ger, Het grapgehalte is iets hoger dan de gemiddelde column. Islamisering is wezenlijk niet eens aan de orde. Momenteel is slechts 5% tot 6% van de Nederlanders moslim. Naar verwachting is dit in 2050 ca. 10%. Echter, een recente poll van Boerenbusiness liet zien dat een groot deel van de lezers de voorkeur heeft voor de PVV. Ik ga er gemakshalve vanuit dat de lezers op de hoogte zijn van het program van de PVV en ook geloven in islamisering. Hopende dat dit artikel in het verlengde ligt van gedachtegang van deze groep mensen.
knollenland 13 Januari 2017
stop de melkboeren hoera voor de schapenboeren en dat geklungel van de geitenboeren met hun Q koorts moet afgelopen zijn.
knollenland 13 Januari 2017
hoera voor de schapenboeren.
Marco 13 Januari 2017
En bedankt zullen we het ergens anders over hebben (denk na voor je reactie geef) wat een verstand!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden