Column Niels van der Boom

Leren fabrikanten van de fouten uit het verleden

30 Januari 2015 - Niels van der Boom

Fouten maken is niet erg. Zolang je er maar iets van leert. Dat is mij tenminste altijd verteld. Ik hoop ook dat fabrikanten van landbouwmachines en trekkers zich aan dit motto houden. Die zijn namelijk al eens de fout in gegaan, zo’n twintig jaar terug.

Allemaal kwamen ze met boordcomputers en elektrische systemen op de markt. Die werkte vooral niet met elkaar samen, tot groot ongenoegen van de klant. Kverneland kwam met de oplossing: Isobus. Een universele taal voor de agrarische sector. En – zoals de Engelsen zeggen – the rest is history.

Als we niet oppassen dan dreigen ‘we’ dezelfde fout te begaan met onze nieuwe systemen anno 2015. In rap tempo ontwikkelen fabrikanten namelijk apps, slimme terminals en software systemen die je helpen bij het managen en sturen van je bedrijf, gewas of de machines. Dat juich ik toe, maar de compatibiliteit wordt daarbij nogal eens uit het oog verloren. Zijn we de perikelen rond Isobus alweer vergeten? Daar lijkt het wel op.

Als we niet oppassen dan dreigen ‘we’ dezelfde fout te begaan met onze nieuwe systemen anno 2015

Ook Isobus is niet heilig. In het verleden heeft het imago soms flinke deuken opgelopen. De trekker en machines bleken Isobus of Isobus ready, maar samenwerken lukte niet. Met behulp van nieuwe protocollen en een betere samenwerking zijn daar grote stappen mee gemaakt. Zelfs de grootste jongens hebben het omarmd en stellen besturingssystemen open voor derden. Dat gaat soms schoorvoetend maar het begin is er. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de dealer en eindgebruiker. Die verwachten vandaag de dag dat fabrikant a met fabrikant b samen kan werken. Einzelgängers zijn wat West-Europa betreft niet gewenst.

In een relatief korte periode zijn elektronische besturingssystemen op een veldspuit, kunstmeststrooier of zaaimachine ingeburgerd. Sommige werken goed, andere minder of helemaal niet. Dat ligt enerzijds aan de machine maar ook aan de klant. Je kunt wel variabel aardappelen gaan poten, maar als je niet weet waar je meer of minder knollen moet planten schiet je er ook weinig mee op. De échte precisielandbouw, we hebben het nu even niet over sectieafsluiting, wordt op dit moment vooral door ontbrekende kennis uit de teelt tegengehouden.

Naast de besturing wordt ook de elektronica rondom de trekker of machine steeds belangrijker. Die kan verpakt zitten in de terminal of tegenwoordig steeds vaker op een tablet of smartphone. Met behulp van een internetverbinding worden (actuele) gegevens geüpload naar een cloud-account.

Vanaf kantoor zie je dan direct wat een machine aan het doen is en hoe de werkzaamheden verlopen. Rij je met een John Deere trekker, een John Deere werktuig en John Deere software, dan gaat alles goed. Maar, hang er een ander merk machine tussen en je gaat de fout in. Gegevens die door een andere fabrikant worden verzameld kunnen niet worden gecombineerd.

Zo heeft iedere trekkerbouwer inmiddels zijn eigen management systeem met hard- en software. Vaak komt het voor dat een bedrijf met meer dan één merk trekkers rijdt en zeker met meerdere werktuigenfabrikanten. Het is noodzakelijk dat ook hier de handen ineen worden geslagen.

Gelukkig zien ook fabrikanten in dat op dit vlak samenwerking nodig is. Zo wordt onderling al gezocht naar samenwerking. Een voorbeeld is Deutz-Fahr. Die werken samen met Grimme om de trekker dezelfde taal te laten spreken als een aardappelrooier. Het gevolg is dat de rooier de trekker gaat bedienen. Loopt het rooien zwaar, dan wordt de trekker terug geregeld. Ook John Deere maakte eerder al dergelijke afspraken met bijvoorbeeld Pöttinger. CNH kondigt eveneens aan dat fabrikanten beperkt toegang krijgen tot de trekkerbesturing, waardoor  machines inspraak krijgen in het apparaat dat hun trekt of draagt.

Een ander initiatief komt eveneens uit Duitsland: 365FarmNet. Dit is een oplossing in de software hoek. Claas is de fabrikant die hierachter zit maar, inmiddels staat het bedrijf op eigen poten. Farmnet wil één online dashboard bieden waar verschillende apps op uitkomen. Niet alleen voor je machines, maar ook wat betreft de teelt. Zo hoeft de centrale data slechts eenmaal opgeslagen te worden.

Alle apps kunnen uit die vijver vissen en op elkaar inspelen. Het geeft bovendien een stuk uniformiteit onder de software. Of grote (trekker)fabrikanten dit ook zien zitten blijft nog even de vraag. In Duitsland is de bal inmiddels aan het rollen sinds eind 2013. Hopelijk volgt Nederland snel.

De ontwikkeling binnen precisielandbouw, elektronische aansturing, apps en management systemen (telematrie) staan momenteel nog maar aan het begin van hun kunnen. Laten we de koe bij de hoorns vatten en nú beslissen samen te werken. Dat voorkomt het oplossen van problemen in de toekomst, die onnodig zijn gecreëerd door eigenwijze fabrikanten.

Niels van der Boom
Techredacteur bij Boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.

Meer over

apps

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden