Column Niels van der Boom

Precisieboeren zijn het beu om op hun handen te zitten

15 April 2016 - Niels van der Boom - 2 reacties

Exact een jaar geleden deed ik een oproep aan alle precisieboeren om niet alleen over precisielandbouw te spreken, maar om het ook uit te voeren. En er is geluisterd. Niet naar mij ben ik bang, maar wel naar het verstand van de boer. Precisielandbouw is niet meer alleen om over te praten. Er wordt volop gebruik van gemaakt.

Laten we even duidelijk zijn. Met een DJI Phantom en GoPro camera over je land vliegen en vervolgens handmatig de afgifte van je kunstmeststrooier bijregelen op plekken met een andere kleur, dat noem ik geen precisielandbouw. Gelukkig mogen we de tak inmiddels zeker als volwassen bestempelen. Nieuwe en bestaande bedrijven hebben zich in rap tempo gespecialiseerd en in korte tijd veel kennis opgedaan over de do’s en don’ts.

Het mooie van elektronica is dat de ontwikkeling ervan veel sneller kan verlopen dan van een machine gebouwd uit staal. Iets bouwen, testen in het veld en vervolgens slijpen en lassen. Daar gaat veel tijd in zitten. Elektronische apparatuur kun je snel anders programmeren en het gebruik ervan gemakkelijker simuleren. Waar anders vijf jaar over wordt gedaan, is nu in misschien wel een jaar bereikt.

Waar anders vijf jaar over wordt gedaan, is nu in misschien wel een jaar bereikt.

2015 en 2016 is een kantelpunt voor de agrarische sector en dan met name voor de akkerbouw. Zoals ik in mijn column van een jaar geleden al schreef bestaan dergelijke systemen – bijvoorbeeld het opbrengstmeten op de maaidorser – al sinds de jaren 90. Het heeft 25 jaar geduurd voor we er ook daadwerkelijk iets mee gaan doen. Dat heeft uiteraard verschillende oorzaken. Verbeterde techniek, scherpe regels en bemestingsnormen plus het feit dat de boer het zat is altijd op zijn boerenverstand te vertrouwen.

We kunnen er niet omheen dat grote toeleveranciers en bedrijven als aanjager fungeren voor deze de sector. Pioniers kijken daar soms knarsetandend tegenaan wanneer een commerciële marketingmachine zich hierop stort. Dat begrijp ik goed. Het is nog maar de vraag wat je straks terugziet van je pioniersrol waar jarenlang veel geld in is gestopt. Maar we kunnen er niet omheen dat grote bedrijven het voor de ‘gemiddelde boer’ aantrekkelijk maken.

Minder dan een kwart pioniert en loopt voorop. Nog eens een kwart is behoudend en volgt schoorvoetend. De hoofdmoot zit dus in de middengroep en dát zijn de bedrijven die nu ook met precisielandbouwtechniek aan de slag gaan. Onder meer, omdat de Agrifirm’s en CZAV’s van deze wereld de diensten in hun pakket opnemen.

Boeren vragen erom dus we moeten wel leveren

Vorig jaar legde ik ook de vinger op deze zere plek. De techniek ontwikkelt zich zo snel dat de adviserende sector het nauwelijks bij kan benen. Bovendien vergt het soms een heel andere aanpak. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe bedrijven die met een frisse nieuwe blik tegen oude problemen aankijken. Daarmee kom je direct al op een ander probleem.

De wens is groot. Dat is mede de reden waarom grote toeleveranciers en adviserende firma’s nu instappen. ‘Boeren vragen erom dus we moeten wel leveren’, legde een specialist me in een interview uit. Daarin schuilt wel gevaar. De ervaringen zijn veelal heel pril. Hooguit een seizoen of twee. Eén jaar is geen jaar heb ik altijd geleerd. Laat dat boerenverstand dus niet varen maar hou het in je achterhoofd.

Een ander knelpunt is de beschikbaarheid van techniek. Grote bedrijven werken in het groot en denken in het groot. In plaats van enkele drones die Nederland bevliegen zijn nu tientallen van deze apparaten nodig en ook andere scanapparatuur. Helaas is de wetgeving niet meegegroeid met de ontwikkeling van de landbouw. Die blijft stug, duur en zo flexibel als een houten plank. Ondanks dat enkele nobele politici proberen wat te veranderen. Het lijkt er ook niet op dat boeren binnen korte tijd zelf gaan vliegen. Dat blijft vooralsnog een specialisten taak.

De groei van precisielandbouw juich ik alleen maar toe. Het is geweldig om te zien dat al die beloftes uit het verleden nu worden waargemaakt. Ondanks de hindernissen die wetgeving en techniek blijven opwerpen. Maar, groei met verstand en met mate. We hebben er als sector niets aan wanneer te hard van stapel wordt gelopen en precisielandbouw een vieze nasmaak krijgt.

Foto: Stock image / Shutterstock.com

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
2 reacties
Harry 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10869277/Precisieboeren-zijn-het-beu-om-op-hun-handen-te-zitten]Precisieboeren zijn het beu om op hun handen te zitten[/url]
Het is nog moeilijk om echt geld te verdienen met precisielandbouw, voor de akkerbouwers dan.

Enerzijds doordat de technieken duur zijn, het monitoren en de machines die plaatsspecifiek kunnen werken.

Anderzijds dat er niet altijd rendement uit de actie gehaald wordt.

Mogelijk denken andere hier anders over?????
Zandboer 15 April 2016
Wat een kul. Je kunt met beelden al heel veel boven water krijgen. Vooral bodemverdichting en mede dus vochtverschillen. Door nu eens nietr direct met bemesting aan de gang te gaan maar met een schep de grond in, kun je al heel wat tegenvallende delen upgraden. Voor zandgrond is pH dan ook een leuke begintool. Kan ook met een aantal klassieke monsters. Kosten geen drol en geven al heel wat verschillen teweeg. Precisielandbouw kan ook zijn van 1 monster per paar ha naar een aantal op datzelfde stuk.
Niet direct in machines denken, maar in bodemkunde
Fier 13 Mei 2016
Nuchter je verstand gebruiken, je eigen voelhorens, Neus Ogen en Handen laat ze de boventoon laten voeren. Maar maak gebruik van de techniek, en laat je niet gebruiken door de techniek. Kostenbesparend!! Succes allen want de moderne techniek kan zekers wel bijdragen aan versnelling van inzichten.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden