Blog: Niels van der Boom

Wat verwacht u eigenlijk van precisielandbouw?

24 Juni 2016 - Niels van der Boom - 4 reacties

Is het u opgevallen? Ik schrijf op Boerenbusiness.nl lang niet zo veel meer over precisielandbouw dan een jaar of twee tot drie geleden. Natuurlijk is er nog wel nieuws over te melden. Maar zo langzamerhand stel ik mij steeds vaker de vraag: wat heeft u er eigenlijk aan?

Het nadeel van de productontwikkeling bij zware metalen, en dan heb ik het over trekkers en machines, is dat er ongelofelijk veel tijd en geld in gaat zitten. Voor je een trekker van de tekentafel in het veld hebt, ben je enorme bedragen en vele manuren verder. Je ziet daarom dat steeds meer met computersimulatie wordt gedaan. Of het dan in de praktijk ook werkt en of het heel blijft, dat is een vraag voor een andere keer.

Pas de code aan, druk op de knop en je ziet het verschil

Bij digitale ontwikkelingen is die ontwikkelperiode veel kleiner. Je bouwt een app, kunt het gebruik ervan testen en direct wijzigingen doorvoeren. Pas de code aan, druk op de knop en je ziet het verschil. In theorie dan. Nog steeds zijn meningen uit de praktijk van vitaal belang voor de ontwikkeling.

Innovatie binnen de landbouw was altijd een zeer overzichtelijk gegeven. Slaat u de geschiedenisboeken er maar op na. Trekkerbouwers konden makkelijk vijftien jaar lang met hetzelfde model doen, puur omdat er weinig beschikbaar was en veel vraag. Als het niet kapot is, moet je het ook niet repareren. Het aantal verschillende trekkers nam echter steeds verder toe.

Pas met de komst van elektronica en – wellicht belangrijker – van emissie eisen ging de beer los. Opeens waren fabrikanten verplicht wijzigingen door te voeren en alsmaar nieuwe series te introduceren. Anno 2016 wordt de gemiddelde akkerbouwer of veehouder hoorndol van al die modellen. Zelfs de vertegenwoordiger snapt er niet alles meer van.

 Je moet al een beste techneut zijn om alle precisietermen te kunnen begrijpen

Ook op het gebied van precisielandbouw is innovatie hot. We moeten drones. We moeten sensoren. We moeten plaats specifiek. Sinds de introductie in 1992 heeft het 22 jaar (!) geduurd voor we het überhaupt serieus gingen overwegen (wederom dankzij allemaal vervelende opgelegde regeltjes zoals lagere gebruiksnormen). Die 22 vergooide jaren lijken we nu in een tijdsbestek van vijf jaar goed te moeten maken.

Precisielandbouw lijkt vooralsnog een feestje voor de akkerbouwer. Raar eigenlijk, want de melkveehouderij is er veel beter voor geschikt. Let ik niet op, is de innovatie er niet (in die mate) of ligt het aan de stemming in de sector op dit moment? Een akkerbouwer draait mee met de seizoenen. De periode waarin hij optimaal gebruik kan maken van de aangeboden techniek is eigenlijk heel kort. Zo’n beetje tussen half mei en begin augustus of eerder al. Al die opgekropte innovatie moet dan tot zijn recht komen.

In plaats van rustig opbouwen en experimenteren moet het nu, het moet overal en het moet goed werken. Dat levert de nodige uitdagingen op. Bovendien neemt het aanbod aan diensten en producten alleen maar toe. Toeleveranciers bieden een droneservice aan als aanvulling op hun teeltadvies. Je hebt ze immers toch nodig om het gewas te beoordelen. Onafhankelijke bedrijven doen dat en ook jonge ondernemers die kansen zien liggen. Allemaal leuk en aardig maar door de drones ziet u het bos niet meer. Je moet al een beste techneut zijn om alle precisietermen te kunnen begrijpen.

De vraag is dus: wat verwacht u eigenlijk van precisielandbouw? Moeten we met alle winden meewaaien, alles proberen en misschien wel de neus stoten. Het lijkt misschien eenvoudig, maar de kosten zijn fors. Vooralsnog valt het lang niet altijd mee om te zien hoe het zich terugverdiend. Daarvoor is tijd nodig. Misschien is het dus tijd om aan de handrem te trekken. Kijk om je heen. Laat je de kop niet gek maken. Waar is rendement uit te halen? Misschien hoeft u dat niet in de lucht te zoeken, maar gewoon met beide benen op de grond.

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
4 reacties
de basis 24 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10870369/Wat-verwacht-u-eigenlijk-van-precisielandbouw?]Wat verwacht u eigenlijk van precisielandbouw?[/url]
Mooi stukje, de verleiding om erin mee te gaan is enorm. Vooral als het financieel lekker draait. Maar in de technologie van gewassensoren via drones en greenseekers zie ik nog niet zoveel omdat je met die data niet kunt bepalen hoeveel stikstof je moet strooien. Ik zie liever een integrale aanpak via de bodem. Een bodemscan is alleen heel erg kostbaar, het rendement ervan is nog erg laag, dat moet je denk ik in een periode van 10 of 20 jaar terug zien te verdienen. Kijk, drainage van je kavel op 24m kost 400 euro per ha, dat is al duur, maar wel de basis voor goede grond. Even een scanner over het land kost al 200 euro per ha, dan ben je snel arm en het rendement is dus erg laag daarin. Dus gewoon beide beentjes in de klei lijkt me verstandig...
boer drenth 24 Juni 2016
Helemaal mee eens. Zoveel informatie ,je word er helemaal dol van . Gewoon je boerenverstand gebruiken. En niet alles willen weten ,want heel veel dingen in de landbouw heb je niet in de hand,. succes.
joseph 25 Juni 2016
zeer slechte column
Abonnee
Wilfred Kemphaan 25 Juni 2016
Jij bent vast een leverancier Joseph :)
poot goed teler zuidwest 28 Juni 2016
Ik heb vandaag geconstateerd dat mijn innovators pootgoed al hun energie in het loof hebben gestoken en nauwelijks aandacht hebben voor hun knollen <5/plant. Voor mij wordt precisielandbouw pas interessant als ik exact kan zien wat mijn planten nodig hebben aan stikstof.

Ik durf overigens te wedden dat over enkele jaren onbemande vliegtuigen hele streken en polders afvliegen en hun data doorsturen naar gebruikers die een abonnement hebben. Het gepruts met een drone die bijna per perceel de lucht in moet zal geen toekomst hebben. Als ontwerper zou ik gaan voor een grote drone die in één dag een oppervlakte van bijv. de NOP kan scannen. En dat het liefst iedere dag.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden