Blog: Peter Goumans

Kan fosfaatreductieplan überhaupt worden geborgd?

16 Januari 2017 - Peter Goumans - 6 reacties

Om de bezwaren van de Europese Commissie tegen de invoering van het stelsel van fosfaatrechten weg  te nemen, is een maatregelenpakket tot stand gebracht om de fosfaatproductie buitenwettelijk te verminderen tot het niveau dat de Derogatierichtlijn toestaat. Dat maatregelenpakket heb ik beschreven in mijn blog: Fosfaatrechten hink-stap-sprong.

Vanaf 2018 is wettelijke borging mogelijk. Het fosfaatreductiepakket bestaat uit 3 sporen. Het voerspoor, reductie van de veestapel en het fosfaatreductieplan van de zuivelondernemingen. Staatssecretaris Van Dam heeft in zijn brief van 18 november 2016 aan de Tweede Kamer de contouren van dit pakket geschetst. Dit maatregelenpakket komt voort uit afspraken die binnen de sector tot stand zijn gekomen. Om te bereiken dat de noodzakelijke fosfaatreductie daadwerkelijk wordt gerealiseerd, zal uitvoering moeten worden gegeven aan de tot stand gekomen afspraken. Hoe wordt dit geborgd?

Het voerspoor
Via het voerspoor wordt een fosfaatreductie van 1,7 miljoen kilo beoogd. De veevoerindustrie heeft deze maatregel al per 1 januari 2017 ingevoerd. Via monitoring en maandelijkse rapportage wordt het bruto fosforgehalte in het melkmengvoer gevolgd. De veevoerindustrie stuurt dus zelf.

Reductie veestapel
Om een reductie van de melkveestapel te bewerkstelligen werkt staatssecretaris Van Dam een plan uit, waarvan de hoofdlijnen later deze maand bekend zullen worden. Met deze maatregel wordt een fosfaatreductie van 2,5 miljoen kg beoogd. Of de regeling voldoende aantrekkelijk is om melkveehouders vrijwillig tot afbouw van hun veestapel te bewegen zal moeten worden afgewacht.

Fosfaatreductieplan ZuivelNL
ZuivelNL beoogt met het door haar op 14 december 2016 gepubliceerde plan (reductie via een melkgeldregeling of afvoer van GVE's: grootvee-eenheden) een fosfaatreductie van 4 miljoen kg te bewerkstelligen. Daarmee is dit onderdeel van het maatregelenpakket cruciaal om het beoogde doel te bereiken. Maar juist voor dit onderdeel van het maatregelenpakket is de medewerking van alle betrokken marktpartijen vereist. Op vrijwillige basis zal die medewerking niet van iedereen worden verkregen.

Er leven juridische twijfels

Algemeen verbindend verklaren
Aanvankelijk had staatssecretaris Van Dam het idee de uitvoering van het fosfaatreductieplan via publieke borging en algemeen verbindend verklaring van het plan veilig te stellen. Omdat daarvoor een notificatieprocedure op grond van de integrale gemeenschappelijke marktordening (IGMO) moet worden doorlopen, oordeelde de staatssecretaris het risico te hoog dat de doorlooptijd te lang zou zijn. Van Dam ziet daarom af van deze wijze van borging.

Landbouwwet?
Van Dam ziet nu in de Landbouwwet een mogelijkheid om via een ministeriële regeling het fosfaatreductieplan van ZuivelNL op te nemen in een algemeen verbindend voorschrift. Dit idee oppert staatssecretaris Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer van 30 december 2016. De ministeriële regeling wordt nu uitgewerkt en zou uiterlijk in februari 2017 gepubliceerd moeten worden om per 1 maart in werking te kunnen treden.

Op grond van welke artikelen uit de Landbouwwet staatssecretaris Van Dam meent het fosfaatreductieplan in een ministeriële regeling te kunnen opnemen, licht hij niet toe. De staatssecretaris bedient zich van vage bewoordingen en volstaat met een verwijzing naar de Landbouwwet en niet meer dan dat. Of deze optie reëel is en juridisch houdbaar, zal dus pas beoordeeld kunnen worden als de ministeriële regeling wordt gepresenteerd. Maar vraagtekens zijn er nu al.

Later deze maand presenteert staatssecretaris Van Dam de hoofdlijnen van de regeling tot vrijwillige reductie van de melkveestapel en mogelijk komt er ook al zicht op de ministeriële regeling op grond van de Landbouwwet. Zodra er nieuws is, volgt een nieuwe blog.

Peter Goumans

Peter Goumans is advocaat bij Hekkelman. Hij focust zich op de agrarische sector en volgt de ontwikkelingen in deze sector op de voet. In zijn blogs gaat hij in op juridische vraagstukken in de agrarische sector.
Reacties
6 reacties
Ton Westgeest 16 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873020/Kan-fosfaatreductieplan-überhaupt-worden-geborgd?-]Kan fosfaatreductieplan überhaupt worden geborgd?[/url]
Ziet dan niemand dat van Dam de hele boel voor de gek houdt.... Hij creëert een mist van regels waar niemand meer uitkomt, waar niemand blij mee is, wat niet geborgd kan worden, wat volop fraude in de hand werkt, sommige kunnen niet anders om te blijven draaien.... De verkiezingen komen eraan, van Dam vertrekt, de EU pikt het niet en de derogatie zijn we kwijt. Dit is geen beleid. Van het begin af aan heeft dit PvdA mannetje het achter zijn ellebogen....
Fier 16 Januari 2017
Herkenbaarheid wat t.a.v. onze politieke belangenbehartiger gezegd wordt. Denk aan van Aartsen en Brinkhorst. Helaas moeten we dit concluderen. En toch weten wij landbouw dat de strop heel groot zal zijn voor Platteland Nederland. Schaalvergroting werkt de politiek zelf in de hand door het regel stellend kader waarin de land-en tuinbouw in terecht is gekomen door de laatste jaren heen '95 tot aan heden. Elke sector in ons brede mooie vak wordt een periode in bewuste mis krediet gebracht waardoor er teveel open einden in de wacht blijven bestaan. Ook door politieke partijen die praten over zaken waar men bewust of onbewust geen kennis over bezit.
@FarmersUnitedNL 16 Januari 2017
We worden op treurige manier qua dieraantallen teruggezet op grofweg 1-4-2015. Groei in volume aan melk zal meer komen uit productieverhoging per dier en betere mineralen benutting welke door Kringloopwijzer geborgd moet gaan worden.

Ik hoop i.i.g. op behouden van de derogatie

Verder maak ik me voor de toekomst drukker over het feit dat onze dieren ruim onderschijtend vermogen hebben maar onze zuivel weinig onderscheidend vermogen hebben waardoor wij bij lange na niet de bedrijfseconomische kostprijs ontvangen

De kostprijs inclusief arbeid en vergoeding op eigen vermogen is voor een stabiele toekomst een must. FF de rekeningen van de keukentafel vegen en dan zeggen dat je genoeg ontvangt is leuk voor korte termijn maar niet voor een gezonde toekomst van het bedrijf inclusief mogelijkheden voor bedrijfsovername door de kinderen.

Kies zelf maar wat op termijn het meest bedreigend is.
Appie 16 Januari 2017
Gewoon grond gebonden
peter 16 Januari 2017
grondgebonden en we weten waar we de komende 30jaar aan toe zijn!
Ton Westgeest 16 Januari 2017
Denk jij Peter, dat van Dam daar mee zit? De komende 30 jaar? Hij heeft geen boerderij, geen land, geen last van opvolging, geen bank in zijn nek, geen melkfabriek die met het geld van hem loopt te googelen en geen last van de absurde regeltjes.... Alleen een heel mooi baantje in Brussel of waar dan ook!
melker 16 Januari 2017
De bom gaat barsten..... De derogatie 2018 en later vervalt, er komt (heel veel) pijn en de groten zullen 't redden, de slapers kunnen blijven slapen... Wanneer wordt bekend dat de derogatie van 2017 vervalt?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden