Shutterstock

Nieuws Energie

Zonne-energie breekt alle records

31 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Halverwege het jaar hebben de Nederlandse zonnepanelen al net zoveel duurzame energie opgeleverd als in 2019. Dat meldt de site energieopwek.nl

Bovendien is de kans groot dat de eerste helft van augustus zich van de zonnige kant zal laten zien. Afgelopen weekend moesten energiemaatschappijen al alle zeilen bijzetten om het aanbod van duurzame energie, afkomstig van windmolens en zonnepanelen, goed af te stemmen met de vraag. De komende weken zal de onbalans die telkens dreigt, waarschijnlijk nog groter worden.

Krimpende economie
Het overaanbod heeft geen grote gevolgen voor de prijs, die vergelijkbaar is met de tijd voor de coronacrisis. Grote schommelingen worden niet verwacht, aangezien de vraag niet snel zal groeien. De mondiale energiemarkt wordt immers nog steeds beheerst door (de angst voor) een nieuwe corona golf, die de investeringslust afremt. Bovendien is het ook een bekend feit dat bij een stijgende werkloosheid en krimpende economie de vraag naar energie ook afneemt. En de cijfers over de ongekend gekrompen mondiale economie stapelen zich nu op. 

Vandaar dat de situatie op de energiemarkt al weken stabiel is, nadat de coronapandemie op ongekende wijze de bodem van de put had laten zien en er zelfs werd betaald om van de olie af te komen. De prijs van landbouwdiesel is afgelopen weken heel licht gedaald, met ongeveer 1 cent. Er wordt nu door LTO ledenvoordeel € 89,29 per 100 liter bij een afname van 2.200 – 4.000 liter in rekening gebracht, exclusief btw en zonder voorrijkosten.

Valutakoers dynamiek
Op dit moment speelt de gewijzigde koersverhouding tussen de euro en de Amerikaanse dollar ook een rol op de energiemarkt.  De euro is in waarde gestegen van 1,12 US dollar naar 1,18 US dollar. Blijkbaar daalt het vertrouwen in de Amerikaanse economie, terwijl het vertrouwen in de Europese economie stijgt. Symbolisch voor de afbrokkeling van de Amerikaanse economie zijn de cijfers over de productie van steenkolen in Noord-Amerika. In 50 jaar tijd is er niet zo weinig geproduceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden