Shutterstock

Nieuws Klimaatbeleid

EU intensiveert fel bekritiseerd klimaatbeleid

17 September 2020 - Redactie Boerenbusiness

Tegelijk met de start van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer presenteerde de nieuwe EC-voorzitter Ursula von der Leyen de Europese 'State of the Union'. Ze kondigde aan de weg van Europa naar het eerste klimaatneutrale continent ter wereld in 2050 nog te willen versnellen.

Ondanks de storm aan kritiek op de door Eurocommissaris Frans Timmermans gepresenteerde Europese Green Deal, is de tussentijdse doelstelling van CO2-reductie in 2030 verhoogd van 40 naar 55%. 

Kwetsbaarheid samenleving en planeet
"Er is geen dringender behoefte aan versnelling dan als het gaat om de toekomst van onze kwetsbare planeet", legde Von der Leyen uit, nadat ze eerst was ingegaan op de kwetsbaarheid van de menselijke samenleving die tot uiting is gekomen door de coronapandemie. 

"Terwijl een groot deel van de activiteit in de wereld stilviel tijdens lockdowns en shutdowns, werd de planeet steeds kwetsbaarder. We zien het overal om ons heen: van verdroogde gewassen door intense hitte in Roemenië, tot huizen die zijn geëvacueerd als gevolg van het instorten van een gletsjer op de Mont Blanc en beelden van bosbranden die een compleet dorp in rook doen opgaan in de Amerikaanse staat Californië en de lucht boven San Francisco apocalyptisch rood kleuren. Maar we zagen ook de natuur terugkomen in ons leven." 

Daarmee hoogstwaarschijnlijk doelend op de gevolgen van de lockdown door de coronapandemie, waardoor de lucht schoner werd, de wereld minder lawaaierig en wilde dieren zelfs in de steden verschenen. 

Verandering economisch haalbaar?
Als gevolg daarvan heeft de Europese Commissie besloten om de Europese Green Deal  te versnellen, want een status quo situatie qua CO2-reductie is niet genoeg. "Ik realiseer me dat 55% voor sommigen nog niet genoeg is en 40% voor sommigen al teveel", zei Von der Leyen. Maar volgens de Europese Commissie is het noodzaak. Het is in het belang van de jeugd die achter dit beleid zou staan en het is economisch ook mogelijk. De transformatie veroorzaakt banenverlies, maar levert ook veel nieuwe banen op. 

Von der Leyen: "Onze effectbeoordeling laat duidelijk zien dat onze economie en industrie dit aankan. En ze willen het ook. Gisteren deden 170 bedrijfsleiders en investeerders - van het MKB tot enkele van de grootste bedrijven ter wereld - een oproep aan Europa om een doelstelling van tenminste 55% vast te stellen".

Hogere prijs CO2-rechten en importbelasting
Noodzakelijk is wel dat de prijs van CO2-rechten stijgt. Ook moet er een zogenaamde Europese grensbelasting op CO2 komen om te voorkomen dat producten van buiten de EU die ingevoerd worden met een hoge CO2-belasting, waaronder voedsel, oneerlijke concurrentie veroorzaken met EU producten die zwaar belast worden op CO2 uitstoot. Het is nog wel de vraag hoe deze invoerbelasting in het kader van de wereldvrijhandelsafspraken in WTO-verband gaan aanpakken, liet Von der Leyen doorschemeren. 

De boodschap van de European Green Deal vormde een belangrijk deel van de State of de Union boodschap, naast het beleid ten aanzien van de coronapandemie, positieve effecten van de digitalisering en de wereldwijde politieke verhoudingen, in het bijzonder de situatie in Wit-Rusland. Ook de voltooiing van de Europese Monetaire Unie en de komst van Europese belastingen werd toegelicht. "Nooit eerder was er zoveel vertrouwen van de financiële wereld in de Euromunt", zei Von der Leyen. 

Landbouw niet benoemd
In tegenstelling tot de Troonrede in Nederland werd de agrarische sector, op een zinsnede na over precisielandbouw, niet specifiek benoemd. De Nederlandse koning benoemde het belang van de agrarische sector voor vitale betrouwbare voedselvoorziening in tijden van crisis. 

Het ontbreken van de agrarische sector is dan ook het belangrijkste commentaar van CDA Europarlementariër Annie Schreijer Pierik bij de State of the Union. De SGP gaf zowel in het Nederlandse parlement als in haar reactie op de State of the Union aan graag meer bevoegdheden terug te zien keren voor nationaal Nederlands beleid. Woordvoerder van Forum voor Democratie, Derk Jan Eppink, spreekt zelfs van Europees groeihormoon, daarbij doelend op de invoering van Europese belastingen. Deze partij wil net als de PVV uit de Europese Unie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden