Christos S / Shutterstock.com

Nieuws Energie

Verkiezingen VS bepalen koers energiemarkt

23 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

Met nog 2 weken te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen, stijgt de spanning wereldwijd. Als democraat Joe Biden wint, gaat er een nieuwe wind waaien. Niet op de laatste plaats op de energiemarkt. Biden laat er geen misverstand over bestaan dat hij in tegenstelling tot Trump de fossiele industrie niet zal beschermen.

De energiepolitiek was een van de speerpunten tijdens het vannacht gehouden verkiezingsdebat in de Verenigde Staten "Let je op, Texas" en "hoor je dat Pennsylvania", zei Trump toen Biden aangaf de olie-industrie te willen hervormen, verwijzend naar de belangrijkste olieproducerende staten in de VS.

Schone revolutie
Biden heeft het 'Clean Energy Revolution Plan' gereed staan. In 4 jaar tijd wil hij het gigantische bedrag van $2.000 miljard investeren in een versnelde transitie naar 100% schone energie en een CO2-neutrale Amerikaanse economie voor 2050. Als Biden de verkiezingen wint, dan gaat hij waarschijnlijk weer met Iran aan tafel om afspraken te maken over de productie van kernwapens. Het wisselgeld is de export van olie door Iran, waar op dit moment Amerikaanse sancties op rusten.

Alleen CO2-rechten goedkoper
Tot nu toe hebben de naderende Amerikaanse verkiezingen geen effect op de olieprijzen. De olieprijs schommelt opvallend weinig. Dit is mede te danken aan de wereldwijde onrust door de coronacrisis, die op dit moment overigens alleen in Europa het dagelijks leven domineert. Landbouwdiesel blijft onveranderd tussen de €0,85-0,90 per liter (excl. BTW, incl. ledenkorting).

De gasprijzen hebben de neiging licht te stijgen. Dat is gebruikelijk in deze tijd van het jaar, nu de wintertijd op het punt staat te beginnen. Duurzame energie afkomstig van zonnepanelen en windmolens schommelt deze maand opvallend weinig in prijs. Dat is waarschijnlijk het gevolg van het toenemende aanbod van windenergie, terwijl het aanbod van zonne-energie daalt. De toenemende capaciteit van windparken op zee zorgt regelmatig voor records.

Tot nu toe komt de tweede coronagolf in Europa alleen tot uiting op de markt voor emissierechten. Tijdens de eerste golf dit voorjaar daalden de prijzen voor CO2-rechten tegelijkertijd met die van olie en gas. Nu zakt de prijs van CO2-rechten in, als gevolg van de tweede golf, maar de olie-en gasprijs volgen dit voorbeeld niet.

Vraagkant uiterst onzeker
De vraagkant is op de energiemarkt, zekere op langere termijn, vanwege de coronacrisis uiterst onzeker en moeilijk in te schatten. De aanbodkant biedt wel zekerheden, zoals het afnemende aanbod van zonne-energie en het toenemende aanbod van windenergie. Niet alleen vanwege de snelgroeiende capaciteit, maar ook omdat de gemiddelde windsnelheid in de wintermaanden veel groter is dan in de zomermaanden. De komende week is het ook weer een komen en gaan van depressies die met veel wind gepaard kunnen gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden