Shutterstock

Nieuws Energie

Zorgen dat zonneparken landbouwgrond opslokken

3 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Een groot deel van de boeren maakt zich zorgen om de extra druk die de energietransitie legt op de grondmarkt. Dat blijkt uit een enquête die LTO Nederland heeft gehouden onder 3.300 boeren en tuinders in alle sectoren. Naast de doelen op het gebied van duurzame energie leggen ook woningbouw en infrastructuur druk op de grondmarkt.

Boeren en tuinders leveren naast voedsel ook steeds vaker andere diensten voor biodiversiteit en klimaatmaatregelen. Daarnaast zijn er ook ambitieuze plannen om de landbouw te extensiveren. Daar is extra ruimte voor nodig. Uit het onderzoek van LTO blijkt dat boeren en tuinders behoefte hebben aan betere bescherming van de beschikbare landbouwgrond. Het landbouwareaal in Nederland neemt jaarlijks af met circa 8.000 hectare.

Onrust over zonneparken
Ruim 80% van de boeren wil niet dat er productieve landbouwgrond wordt opgeofferd voor de energietransitie. Slechts 11% vindt dat wel een goed idee. Niet alleen in de agrarische sector zijn zorgen over de toename van zonneparken. Zo heeft een artikel in het AD over de flink gesubsidieerde zonneparken geleid tot de nodige opschudding. Ook de Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, Wouter Veldhuis waarschuwde voor deze ontwikkeling.

Uit onderzoek van de RVO blijkt dat de agrarische sector al in 2018 zelfvoorzienend was in de eigen energie behoefte. Boeren spelen dus nu al een grote rol bij de productie van duurzame energie. Ze hebben in veel gevallen al zonnepanelen op de daken van schuren en stallen liggen. Maar er is daar nog meer ruimte beschikbaar en die kan volgens velen beter eerst benut worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden