Blijkt uit Belastingplan 2018

Btw-landbouwregeling van de baan

19 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Voor de landbouw blijkt de belangrijkste wijziging het afschaffen van de btw-regeling per 2018. Dat staat in het 'Belastingplan 2018', dat op 19 september is gepresenteerd. Hierbij alle andere belangrijke zaken voor boeren uit de Miljoenennota en de Troonrede.

Het kabinet wil de btw-landbouwregeling per 1 januari 2018 afschaffen. Dit betekent dat boeren vanaf die datum, net als andere ondernemers, btw moeten afdragen over hun prestaties. De afschaffing stond al gepland.

Door het afschaffen van de btw-regeling zullen kleinere bedrijven circa €18 miljoen extra belasting moeten gaan betalen. Het huidige kabinet negeert het advies om het geld weer terug te brengen in de sector. 

 €25

miljoen

extra voor de NVWA

NVWA krijgt flink meer geld
Naar aanleiding van de fipronilcrisis stond de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) behoorlijk in de schijnwerpers. Om in de toekomst de voedselveiligheid te garanderen, heeft het Rijk €25 miljoen extra gereserveerd voor de keuringsdienst. Dit zal waarschijnlijk worden besteed aan het inzetten van extra controleurs en het vernieuwen van verouderde computerapparatuur. Dit geld komt bovenop de al eerder toegekende €300 miljoen. De extra bijdrage is eenmalig. 

Uitgaven in de landbouw
In de Miljoenennota kwam naar voren dat voor 'Duurzame energievoorziening' €2,2 miljard is gereserveerd en voor 'Natuur en biodiversiteit' trekt het Rijk komend jaar €105 miljoen uit. 'Innovatief en duurzaam ondernemen' krijgt €855 miljoen en €540 miljoen is voor de post 'Concurerende duurzame en veilige agro, visserij en voedselketens'. 

Troonrede
De Nederlandse economie groeit weer, met 3,3% in 2017 en 2,5% in 2018. In de Troonrede werd niets vermeld over landbouw. Klimaat en enerigie kwamen wel aan de orde. Koning Willem-Alexander zei dat Nederland zich in Brussel hard blijft maken voor vraagstukken als klimaat en energie. "Het tegengaan van de klimaatverandering is een internationale opgave. In Nederland voeren we het energieakkoord onverkort uit. Hierin staat de reductie van CO2-uitstoot centraal", aldus de Koning.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden