Inside: Rentemarkt

Zeer slecht banencijfer VS is goed nieuws

9 Oktober 2017 - Edin Mujagic

In september 2010 werd voor het laatst gemeld dat het aantal nieuwe banen in de Verenigde Staten (VS) negatief was. Sindsdien meldden de Amerikaanse statistici maand in maand uit dat de Amerikaanse bedrijven nieuwe banen hadden geschapen. Tot september dit jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 6 oktober maakten deze statistici bekend dat het aantal banen in de VS met 33.000 is afgenomen. En eigenlijk is dat goed nieuws voor de Amerikaanse economie. Hoe kan dat? De reden is dat we heel duidelijk voor ogen hebben waar deze daling vandaan komt. Het is geen mysterie. 

In september werden namelijk behoorlijk wat staten in de VS getroffen door de ongekend zware stormen Harvey en Irma.

Deze zware stormen hadden het normale leven ontregeld

Cheques niet opgehaald
De verwoestingen waren zodanig, dat heel wat mensen geen plek meer hadden om te werken. Een ander gevolg was het dat veel Amerikaanse werknemers hun salaris niet ontvingen. In de Verenigde Staten is het namelijk nog steeds vaak zo dat werknemers hun salaris niet overgemaakt krijgen, maar dat zij een cheque mee naar huis nemen om die vervolgens te verzilveren bij de bank. Doordat de stormen het dagelijkse leven hadden ontregeld, konden velen die cheques niet ophalen (sommige bedrijven konden ze niet eens uitschrijven). Dat telt ook mee als banenverlies.

Dat er elders in de VS (in dezelfde maand) juist bijna 1 miljoen nieuwe banen werden geschapen, was dat onvoldoende om de 'verloren banen' op te vangen. Vandaar het negatieve saldo van 33.000 banen. Kortom: fors meer Amerikanen waren in de maand september aan het werk, maar toch is het aantal nieuwe banen negatief. Het negatieve cijfers is dus voor een groot deel een statistisch fenomeen. De verwachting is dat het banencijfer over oktober dit recht zal zetten.

De hoop is terug
Echter, het bovenstaande is niet de enige reden waarom het cijfer eigenlijk goed nieuws is. Het werkloosheidspercentage is namelijk gedaald naar 4,2%. Deze daling is des te indrukwekkender, omdat in september een heel leger Amerikanen zich in de maand september massaal bij de UWV-kantoren hebben gemeld.

Dat is belangrijk, omdat iemand pas vanaf dat moment als werkloze wordt geteld. Dat zo veel Amerikanen zich hebben ingeschreven, betekent dat de werkloosheid nu wel moet stijgen. Immers, de werkloosheid berekenen we als het aantal werkzoekenden, gedeeld door de totale beroepsbevolking. Echter, deze daalde alsnog. Dit kwam doordat het aantal 'echte' nieuwe banen (die 1 miljoen) groter was.

Loonstijging komt daarmee boven de inflatie uit

Tot slot blijkt ook uit het banenrapport dat de loonstijgingen blijven toenemen. In vergelijking tot 1 jaar geleden lagen de lonen in september zo'n 2,9% hoger. Dat is goed nieuws voor de Amerikaanse economie, omdat de loonstijging daarmee behoorlijk boven de inflatie uitkomt. Dat betekent op zijn beurt weer dat de koopkracht van de Amerikaanse werknemer aan het stijgen is. Doorgaans betekent dit dat hij ook meer gaat uitgeven, wat de economische groei aanjaagt.

Extra banen te verwachten
Het zijn duidelijke aanwijzingen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt uitstekend draait. Daar komt bovendien bij dat het herstellen van de tientallen miljarden aan zware schade, aangericht door de stormen, de komende tijd voor extra banen zal zorgen. En toch zou het niets verbazen als de Fed het hierdoor wat rustiger aan zal doen, wat betreft het aantrekken van de monetaire teugels. 

Het septemberbanenrapport heeft namelijk wel voor onzekerheid gezorgd. Gaat het aantal nieuwe banen in oktober daadwerkelijk herstellen en zal dat voldoende zijn om de maand september te doen vergeten? Het is heel goed voor te stellen dat de Fed eerst zal willen afwachten hoe de situatie zich verder ontwikkelt, voordat ze doorgaat met het minder ruim maken van het monetaire beleid.

Op 2 november zullen we weten of dat gebeurt, dan vergadert het rentecomité van de bank weer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden