Inside: Rentemarkt

Olieprijs op hoogste niveau sinds 2014

11 Januari 2018 - Wouter Baan

De opmars van de olieprijs, lijkt niet te stuiten. De prijs van 1 vat Brent-olie is hard op weg om de $70 te passeren. De stijging heeft te maken met slinkende voorraden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Energy Information Administration (EIA) bracht woensdag 10 januari naar buiten dat dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten (VS) met krap 5 miljoen vaten is geslonken. Al 8 weken lang rapporteren diverse Amerikaanse agentschappen over de teruglopende olievoorraden. De prijs van 1 vat Brent-olie (Noordzee) sloot woensdag ruim $1 hoger op $68,93. Dit is het hoogste niveau sinds eind 2014.

Trump dreigt met opzeggen atoomdeal

De gerapporteerde voorraaddaling van deze week viel krapper uit dan vooraf werd gedacht. Het American Petroleum Institute (API) ging eerder deze week nog uit van een daling van 11,2 miljoen vaten.

Trump steggelt met Iran
Ook Trump houdt de gemoederen op de oliemarkt bezig. De Amerikaanse president is van plan om de atoomdeal met Iran te verbreken, dan wel de voorwaarden aan te passen. Om dit te forceren, dreigt hij met economische sancties tegen Iran. Eventuele sancties zou de olie-export van Iran kunnen aantasten en daarmee de olieprijs kunnen beïnvloeden.

De EIA heeft de prijsprognose voor 2018 deze week naar boven toe bijgesteld. Het energieagentschap gaat nu uit van een gemiddelde olieprijs van $55,33 per vat voor Texaanse olie en $59,74 per vat voor Brent-olie.

De olieprijs is, sinds juli 2017, duidelijk bezig aan een opmars. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden