Financiële onrust voorkomen

Kans op een echte handelsoorlog is gering

13 Maart 2018 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse staal- en aluminiumsector zit in een prima periode. Dankzij de economische groei stijgen de winsten. Dat roept de vraag op waarom president Donald Trump juist nu handelsmaatregelen wil invoeren om deze bedrijven te beschermen. Dat schrijft Business Insider.

De financiële wereld is in rep en roer over de plannen van Trump om heffingen te introduceren op de import van staal en aluminium. Sommige partijen zetten zich al schrap voor een handelsoorlog.

Zo werkt de Europese Unie plannen uit om als tegenmaatregel een importheffing te lanceren op Harley-Davidson-motoren, bourbon en spijkerbroeken. Voorlopig gaat iedereen echter voorbij aan de belangrijkste vraag: wat wil Trump bereiken met de handelsmaatregelen?

Geen steun nodig
Als je de Twitter-berichten van Trump mag geloven, is zijn plan in de eerste plaats opgericht om de Amerikaanse industrie te beschermen. Echter, hebben de Amerikaanse staalfabrikanten die bescherming wel nodig? Staalgigant Nucor maakte onlangs bekend dat de winst in 2017 met meer dan 65% omhoog is geschoten naar ruim $1,3 miljard.

Branchegenoot US Steel boog een verlies om in een winst van bijna $400 miljoen. Voor beide ondernemingen was dat het beste resultaat sinds 2008. Dankzij de aantrekkende economische groei in de Verenigde Staten gaat het de sector momenteel voor de wind.

De exportwaarde steeg naar meer dan $200 miljard

Amerika eerst
De stelling dat de maatregelen nodig zijn om de concurrentiekracht van de industrie te verbeteren, kan ook de prullenbak in. De totale exportwaarde van de Verenigde Staten is sinds eind 2015 gegroeid van minder dan $180 miljard per maand naar meer dan $200 miljard.

De totale uitvoerwaarde ligt de afgelopen maanden telkens hoger dan de verwachting van economen. De $203 miljard van februari markeert zelfs het hoogste niveau ooit. Dat wijst erop dat Amerikaanse bedrijven zich prima staande houden op het internationale speelveld.

Daling dollar is geen toeval
De groeiende uitvoer kan overigens niet los gezien worden van de glijvlucht van de dollar. Sinds eind 2016 is de euro met ruim 18% gestegen, ten opzichte van de Amerikaanse munt. Hierdoor zijn producten en diensten uit de Verenigde Staten een stuk goedkoper geworden op de wereldmarkt.

Het is geen toeval dat de dollar flink minder waard is geworden. Het begrotingstekort loopt behoorlijk op door plannen van Trump voor het verlagen van belastingen en het verhogen van investeringen in infrastructuur. Daar komt bij dat de regering Trump er alles aan doet om de Amerikaanse munt zoveel mogelijk omlaag te praten.

Stemmen winnen
Het meest waarschijnlijke scenario is dat Trump de band met zijn achterban wil aanhalen (in de aanloop naar de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden op 6 november). Circa 2 jaar geleden was zijn verrassende verkiezingszege immers voor een deel te danken aan de steun van arbeiders in de staalsector.

Als Trump diepere bedoeling heeft met zijn plannen, is dat mogelijk om een breuk te forceren met de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hij heeft al verschillende keren kritiek geuit op de macht van deze instelling.

Geen handelsoorlog
Het gevaar dat de huidige retoriek ontaardt in een echte handelsoorlog, is een stuk minder groot dan sommige nieuwsberichten doen vermoeden. Ondanks zijn stoere taal is Trump helemaal niet gebaat bij de onrust op de financiële markten die hierdoor zou ontstaan. Het ligt namelijk voor de hand dat partijen in dat scenario op zoek gaan naar veilige havens, zoals de Amerikaanse dollar. En een duurdere dollar is iets wat Trump nu in ieder geval niet nodig heeft.

Lees meer op Business Insider:
Angela Merkel gaat een poging doen om een handelsoorlog af te wenden
Wat gaat Trump doen? Beleggers kijken naar ontwikkelingen op de staalmarkt
Wat te doen als China staal gaat dumpen in Europa?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden