Inside Olie

Olieprijs kan maar één richting op

15 Mei 2018 - Wouter Baan

De olieprijs zit al maandenlang in de lift. Ook in de afgelopen weken trok de prijs aan tot bijna $80 per vat. Het is waarschijnlijk dat de opmars doorzet. Het overschot, die de prijs lange onder druk zette, is namelijk nagenoeg van de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het oliekartel OPEC lagen de olievoorraden in maart 9 miljoen vaten boven het 5-jarig gemiddelde. In januari 2017 was het verschil met het 5-jarig gemiddelde nog 340 miljoen vaten. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de productiebeperkende maatregelen van de OPEC-landen zijn werk doen. Dit moet leiden tot hogere prijzen; dat dit middel het doel nastreeft, blijkt uit de opmars die de olieprijs maakt.

Stijgend verbruik
Sinds de start van het tweede kwartaal is de prijs van 1 vat Brent-olie met bijna $10 gestegen tot circa $78. In het verlengde hiervan trekken ook de brandstofprijzen aan. Zo kost 1 liter euro 95 ondertussen €1,77, terwijl de dieselprijs is opgeklommen tot €1,45 per liter. Deze niveaus zijn al 3 jaar ongebruikelijk.

Naast de dalende voorraden, zorgt de aantrekkende economie voor een hoger verbruik. Dit drijft de olieprijs op. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorziet dat de wereldwijde vraag naar olie in 2018 uitkomt op 99,3 miljoen vaten per dag, tegenover een dagverbruik van 97,8 miljoen in 2017.

Alleen maar prijsopdrijvende effecten zichtbaar

Sancties Iran
Dat de president van de Verenigde Staten (VS), Donald Trump vorige week de nucleaire deal met Iran van tafel veegde, geeft eveneens een prijsopdrijvend effect. Daarmee gaan ook de economische sancties tegen Iran weer gelden. Dit zorgt ervoor dat de Iraanse olieproductie niet wordt afgenomen door Westerse landen. Iran is de op 2 na grootste olieproducent binnen OPEC en de derde exporteur ter wereld. Volgens Bloomberg is de Iraanse productie goed voor circa 5% van de mondiale olieplas.

Andere landen in het Midden-Oosten (zoals Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten) hebben aangegeven dat zij voldoende voorraad achter de hand hebben om de weggevallen olie op te vangen. Dit zorgt voor relatieve rust die op de gespannen oliemarkt. Want ook olieproducent Venezuela zorgt voor onrust. De olieproductie in het financiële geplaagde land neemt af. Als gevolg van de crisis is de olieproductie gedaald tot het laagste punt in 30 jaar tijd. Wel is de impact van Venezuela relatief klein te noemen.

Stijgende trend zet door
De productiebeperkende afspraken, waar ook niet-OPEC-land Rusland zich aanhoudt, gelden sowieso tot eind 2018. Dit houdt in dat de oliekraan de komende maanden niet ineens weer opengaat. Daarbij staan de economische signalen in de wereld nog altijd op groen. De lage rentes in de eurozone en de VS zorgen waarschijnlijk voor investeringen en transportbewegingen, wat de vraag naar olie op peil houdt. De ondertoon op de oliemarkt is daarom stijgende. Een olieprijs van $100 per vat op middellange termijn wordt daarom voor mogelijk gehouden.In krap 2 jaar tijd is de olieprijs bijna verdubbeld. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden