Shutterstock

Nieuws Jaaromzet

Omzet Rijk Zwaan krimpt voor het eerst in 13 jaar

23 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft voor het eerst in 13 jaar tijd een krimpende omzet. De veredelaar van bijvoorbeeld peen en knolselderij heeft een financieel minder jaar achter de rug, voornamelijk door de sterke euro.

De omzet daalde in 2017/2018 met 2% tot €413 miljoen, zo blijkt uit de jaarcijfers die de veredelaar uit het Westland dinsdag bekend maakt. De nettowinst liep zelfs met een derde terug tot €59 miljoen.

De sterke euro drukte voornamelijk de omzet in Turkije en Rusland. "Doordat de euro in waarde steeg ten opzichte van dollar, roebel, peso en lira is er behoorlijk wat waarde verloren gegaan", licht algemeen directeur Ben Tax toe aan het FD.

Uitzonderlijke krimp
In de afgelopen jaren groeide de omzet gemiddeld met 8% en daarom is de krimp uitzonderlijk. Toch ligt de algemeen directeur niet wakker van de krimp: "We zijn een bedrijf met een langetermijnvisie. We hebben geen aandeelhouders die elk kwartaal groei willen zien." Bovendien is boekjaar 2018/2019 met een stijgende lijn begonnen.

Het zadenbedrijf uit de Lier kan bovendien wel wat hebben. Het bedrijf heeft een eigen vermogen van €469 miljoen. De groei is voorlopig nog niet uit het bedrijf. Bij de 3000 werknemers die het bedrijf al heeft zullen er naar verwachting in de komende 5 jaar nog 25% extra aangenomen worden. 

Trends
Trends ziet het bedrijf in snackgroenten, rassen die inspelen op regionale voorkeuren van de consument en biologische rassen. Ook de teelt van groenten in afgesloten klimaatkamers met LED licht is een trend. In verschillende landen wordt dit (in de buurt van) steden toegepast, maar in Nederland staat het concept nog in de kinderschoenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden