Shutterstock

Nieuws Zonne energie

Eerste vergunning voor zonneakker uit boerenpool

24 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

De Drentse gemeente Borger-Odoorn heeft een vergunning verleend om een zonnepark van 49 hectare te realiseren in Exloo. Het park zal geplaatst worden op grond die voortkomt uit de zonneakkerpool die een groep boeren met zonne-energie specalist GroenLeven heeft opgericht.

Het park wordt voor een groot deel ingericht op oxiderende veengrond, dat voor telers een hoger teeltrisico met zich meebrengt. Dat de vergunning is verleend is een succes in het licht van het feit dat de gemeente geen gehoor gaf aan individuele aanvragen voor een zonneakker.

Gezamenlijke 'afzet'
Net als de afzet van aardappelen en uien via een pool wordt ook in deze pool gezamenlijk geprobeerd succes te vergroten, maar dan in de vorm van een zonnepark. Boeren brengen in plaats van producten kansrijke grond voor zonneparken in, zodat de gemeente eenvoudiger kan kiezen op welke percelen het best een zonneakker gerealiseerd kan worden.

Uiteindelijk krijgt de grondeigenaar van de grond waar het park daadwerkelijk op wordt gebouwd een vergoeding. De eigenaren van de overige gronden binnen de pool waar geen zonnepark komt, krijgen een bijdrage voor hun deelname in de pool, in de vorm van een optievergoeding.

Park beslaat grond van verschillende boeren
Het park moet als het gereed is stroom leveren aan zo'n 14.500 huishoudens. Het park zal 49 hectare groot worden, en de grond voor het park bestaat uit percelen van verschillende boeren. Volgens Maarten de Groot, woordvoerder van GroenLeven, krijgen de deelnemers aan de pool gedurende de tijd dat het zonnepark er staat een vergoeding.

Over de hoogte van de vergoeding wil hij niets kwijt: "Het gaat om het gehele proces. We hebben vooraf goede afspraken gemaakt met de akkerbouwers en hebben gezamenlijk gewerkt aan lokaal draagvlak en goede communicatie. Daarvoor kregen we complimenten van de gemeenteraad, zowel voor de opzet van de pool als voor het creëren van draagvlak in de omgeving voor het plan. Met dit succes hopen we dat er nog vele projecten mogen volgen op basis van deze aanpak, ook in andere gemeenten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
H 24 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880297/eerste-vergunning-voor-zonneakker-uit-boerenpool]Eerste vergunning voor zonneakker uit boerenpool [/url]
ga zo door een geweldige aanwinst voor het natuurlijke landschap in Nederland !!!!!!!!!!!
Student 25 Oktober 2018
Tja de ene boert emotioneel, de ander ziet kansen en onderneemt..
hans 25 Oktober 2018
Goed dat je naam zoveel over jezelf zegt (neem ik aan) Student, want je hebt nog veel te leren.
De fries 25 Oktober 2018
Waarom moet de boeren pool voorrang hebben bij de vergunningverlening tov. een individuele aanvraag.
Gehaktbal 25 Oktober 2018
Vind ik ook @Student . Laat de boer ondernemen. En grijp je kans.
Levert denk ik meer op dan gras telen. Zekers op deze prutsgrond.




U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden