Nieuws Liquiditeitsmonitor Akkerbouw

Minder geld op de rekening door beregening

26 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

De liquiditeitspositie van akkerbouwbedrijven nam in het derde kwartaal van 2018 fors af, onder andere door extra kosten voor beregening. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN-AMRO en Wageningen Economic Research (WUR).

De liquiditeitspositie nam af met bijna €19.000 en bedroeg in september ruim €4.000. Dat is €1.000 minder dan in september 2017. Echter een teruggang is normaal voor het derde kwartaal en was ook te zien in het derde kwartaal van 2017, toen de daling ruim €16.000 bedroeg.

Forse kosten voor beregening
In juli was het gat tussen bijschrijvingen en afschrijvingen het grootst, en daalde de kaspositie met €12.000. Dat komt onder meer doordat er in die maand vaak forse kosten gemaakt werden voor beregening. Ook kwam er dit jaar minder binnen van producten die als laatste uit de bewaring kwamen, terwijl de opbrengsten uit vroege aardappelen nog bijna niet merkbaar zijn in het derde kwartaal. De poolprijzen van graan (voorschot) waren hoger dan in 2017, maar dit is nauwelijks merkbaar voor de liquiditeitspositie.

ABN-AMRO verwacht dat de daling in 2018 uiteindelijk minder diep zal zijn dan in 2017. Dit door de hogere prijzen van af land producten, gelijk blijvende kosten en toename van inkomsten door een goede vraag naar industrieproducten en de export van uien en aardappelen.

Wel zullen de financiële opbrengsten in de komende tijd sterk verschillen als gevolg van de droogte. Mindere opbrengsten zullen in het geval van contractteelt vaak niet kunnen worden gecompenseerd, terwijl vrije producten wel kunnen profiteren. Dan nog blijft het echter de vraag of het uiteindelijke saldo hoger zal liggen, omdat hogere prijzen niet altijd de lagere opbrengsten compenseren.

Liquiditeitstekorten
Daarnaast verwacht ABN-AMRO dat bij meer bedrijven liquiditeitstekorten ontstaan, mede doordat ook 2017 een matig akkerbouwjaar was en reserves werden aangebroken. ABN-AMRO verwacht dan ook dat ondernemers voorzichtig zullen zijn met investeren.

Hoewel het saldo in het derde kwartaal daalde bleef het percentage bedrijven dat rood stond gelijk. Het aandeel bedrijven dat zwaar in het rood stond (meer dan €50.000) steeg wel van 12 naar 20%. Het percentage bedrijven die meer dan €25.000 in de plus stonden is afgenomen tot 20%. Bij 14% van de bedrijven uit deze groep zakte het saldo tot onder nul.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
aaboer 26 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880323/minder-geld-op-de-rekening-door-beregening]Minder geld op de rekening door beregening[/url]
Hoe zit het met de liquiditeit van de frietverwerkers?
krud 26 Oktober 2018
maak je geen zorgen!!
Abonnee
truus 26 Oktober 2018
ze vergeten te kijken wat je hebt bespaard aan de gbm handel denk dat het tegen elkaar weg valt tov 2017!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden