Shutterstock

Nieuws GLB-beleid

Discussie rond GLB vertraagt invoering

13 November 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Net als het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) zelf is het debat hierover enorm complex. Er hangt zoveel vanaf dat de invoering weleens met 1 of 2 jaar kan worden uitgesteld. Op sommige punten is het GLB een heet politiek hangijzer geworden.

De invoering van het nieuwe GLB staat voor 1 januari 2021. Echter, omdat de Europese verkiezingen in mei 2019 worden gehouden, probeert de Europese Commissie nu al tot een akkoord te komen. Dat schrijft Klaas Johan Osinga, senior adviseur in Brussel voor LTO Nederland.

Kleiner budget
Het toekomstige GLB kent nog wel een groot aantal onzekerheden en de brexit is daar 1 van. Het benodigde budget gaat er sowieso op achteruit; voor Nederland met bijna 4%, wat inclusief inflatiecorrectie fors meer is (10% tot 15%). Komt er geen deal met het Verenigd Koninkrijk, dan mist de Europese begroting in 1 klap €12 miljard. Ook de spanningen met landen als Italië, Polen en Hongarije helpen de totstandkoming niet.

Het standpunt van LTO Nederland en de Brusselse belangenbehartigers (onder meer Copa en Cogeca) is om het budget gelijk te houden in de Europese begroting. Echter, zoals het er nu naar uitziet, gaat het aandeel van het GLB van 38% naar 28,5%.

Veel amendementen
Er is inmiddels al veel vergaderd over de details rondom het nieuwe GLB en eind november staan de eerste punten op de agenda van de Europese landbouwraad. Tot 9 december kunnen parlementsleden amendementen indienen. Op een vorig rapport kwamen maar liefst 7.000 amendementen binnen, waardoor een snel akkoord niet reëel wordt geacht. Ook moet de milieucommissie van het Europees Parlement inbreng leveren.

3,9

procent

gaat Nederland er in het GLB op achteruit

Theoretisch gezien kan in april nog steeds over het nieuwe beleid worden gestemd. Hiervoor moet alles meezitten, waaronder een budgetdeal en zachte brexit. Dat is niet aannemelijk. De individuele lidstaten hebben veel huiswerk te doen, want zij moeten hun eigen plan schrijven; de benodigde informatie hiervoor ontbreekt nog. Ook is niet duidelijk hoe de pijlergelden worden verdeeld.

Afschaffing betalingsrechten
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakte vrijdag 9 november in een Kamerbrief al wel bekend dat het nieuwe GLB een systeem zonder betalingsrechten bevat. Vanaf 2019 is sprake van een zogenaamde 'flat rate': elk betalingsrecht levert dezelfde hectarepremie op. Historische verschillen komen te vervallen. De noodzaak van betalingsrechten is hiermee verdwenen.

In de brief zegt minister Schouten dat nu wordt geïnformeerd, omdat de huidige rechten een economische waarde vertegenwoordigen. Deze zijn verhandelbaar en je kunt er op afschrijven. Het afschaffen van de betalingsrechten (voorheen toeslagrechten) vereenvoudigt het werk van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) enorm. Dit moet ook administratieve lasten voor de boer verlagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tem 14 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880495/discussie-rond-glb-vertraagt-invoering]Discussie rond GLB vertraagt invoering[/url]
alweer minder administratie ik kan het bijna niet geloven.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden