Eigen foto

Boerenbusiness Landbouwcongres

'Intensieve landbouw heeft de toekomst'

19 December 2018 - Anne Jan Doorn - 12 reacties

De landbouwsector moet niet natuurinclusiever worden, maar moet juist intensiever worden. "Dit om ervoor te zorgen dat er meer ruimte is voor de natuur", zo zei wetenschapsjournalist Hidde Boersma dinsdag 18 december op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness.

Boersma schetst allereerst de uitdaging waar de landbouwsector mee te maken heeft. Volgens de wetenschapsjournalist moet er komende jaren fors meer geproduceerd worden, terwijl de landbouwsector 'veel schade' toebrengt aan de natuur en dat moet volgens hem beperkt worden.

De journalist meldt dat de oplossing niet gezocht moet worden in het verweven van natuur en landbouw, zoals de Kringloopvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) beoogt. "Hoewel je op biologische akkers wel meer biodiversiteit hebt, kunnen de meeste dier- en plantensoorten niet gedijen in een omgeving met veel landbouw. Zij hebben namelijk 'echte' natuur nodig", aldus Boersma.

Strikte scheiding in functies
Volgens Boersma is het daarom beter om de landbouw te intensiveren, zodat er meer 'echte natuur' gerealiseerd kan worden. "Het principe is het strikt scheiden van de functies landbouw en natuur." Hij bedoelt daarmee dat onder meer de productie per hectare verhoogd moet worden middels technologische oplossingen, maar ook door varkensstallen met meerdere verdiepingen.

Boersma meldt daarbij dat er in Afrika nog veel te intensiveren is, onder meer door andere toepassingen van kunstmest. Ook in de Europese Unie (EU) en Nederland ziet hij nog veel mogelijkheden. Volgens hem kan de bevolking in Europa gevoed worden (bij het concentreren van de sector) met de 25% meest vruchtbare gronden in Europa. De overige 75% kan vervolgens ingezet worden voor de natuur.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Abonnee
Arthuro 19 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880829/intensieve-landbouw-heeft-de-toekomst]'Intensieve landbouw heeft de toekomst'[/url]
We zitten al aan de grenzen van het opbrengsten verhogen. Verdere intensivering is toch niet mogelijk zonder de natuur, dan krijg je alleen maar verdere uitputting van de bodem en een minder veerkrachtig systeem.
Piet 19 December 2018
Ik denk dat deze kerel zojuist onder een steen vandaan komt!!
leo 19 December 2018
Weer ne groene die alleen maar landbouwgrond wil inpikken. Elke uitleg is goed tegenwoordig. Wie gelooft die mensen nog?
jan 19 December 2018
weer een wijsneus die er niks van snapt
Sjoerd 19 December 2018
Als je zijn verhaal doortrekt moet er in Nederland juist GEEN natuur komen. Nergens ter wereld halen we zoveel van de grond als in NL. Dus zou je juist in gebieden op de wereld waar landbouw weinig van de grond haalt natuurgebieden moeten maken.... Of ben ik nu te macro aan het denken?
Jb 19 December 2018
Hij wordt betaald voor deze lezing en heeft wat verzonnen om zijn zakken te vullen zoals zovelen boer betaald de rekening zoals gewoonlijk
Farmer Saskatchewan 20 December 2018
Tja, wat zal ik zeggen. Oh ja, niet gehindert door enige kennis van zaken.
Martien 20 December 2018
Heren hierboven hij had een zeer goed verhaal, en Sjoerd dat was de moraal van het verhaal. Benut de vruchtbare gronden in de wereld en laat de huidige natuur voor wat het is. Als je zijn verhaal doortrekt zou je de wadden en markermeer droog moeten pompen. Nederland zit nog niet aan zijn tax maar een 20-30% verhoging in productie is mogelijk dmv irrigatie, bemesting, drainage en veredeling.
Zijn voorstel was stop met de ontbossing van Brazilie en Indonesie en focus je op de vruchtbare gebieden.

En heren hier, kruip onder jullie steen vandaan en kijk eens wat er in de wereld en maatschappij speelt.
Kjol 20 December 2018
De politiek beslist, alle verhalen ten spijt de boeren hebben werkelijk nul inbreng over hun eigen toekomst.
drinkbakje 20 December 2018
Ik denk dat diegene die het hardste roepen hun zin krijgen en dat zijn diegene die drie hoog of hoger op een flat zitten en de WAARHEID van internet afhalen Zijn met het grootste aantal dus ook interessant voor de polittiek (stemmen)
Kjol 22 December 2018
Lees publicatie in blad ‘Nature’
Blijkt dat volgens gerenomeerd onderzoek bio landbouw een veel grotere CO2 foodprint heeft dan gangbaar. Gaan ze dit ook meenemen aan de klimaattafels?? Of steekt men op dat punt ook de kop in het zand omdat het even niet uitkomt?
LTO hoor je in ieder geval niet, maar dat is geen verrassing zal ik maar zeggen.
Theon 22 December 2018
Het grootste gedeelte op de aarde is water. Daar naast is een zeer groot gedeelte niet geschikt voor onze voedsel voorziening. Daarom moet men zuinig zijn op de goede landbouwgronden. In plaats van verloedering moet men ze goed onderhouden. Dit betekend ook goed bemesten om de grond in orde te houden. Te is altijd verkeerd, dus te weinig of te veel bemesten! Een goede boer kent de grenzen, deze gaat voor het optimale. En zo moet het ook om zeker te zijn van voldoende voedsel op de aarde. Je mag toch verwachten dat ze de boeren dankbaar moeten zijn, voor de grote zorg die zij er alle dagen voor over hebben, voor dat goede voedsel!
Abonnee
3897 24 December 2018
Was een heel goede lezing was een grote opluchting voor mij na het gezemel van de eerste 2 sprekers. Het is zo logisch is wat, op vruchtbare grond kun je met de minste output de hoogste opbrengsten halen. Het is heel hard voor de boeren op de slechte gronden en voor de landen met weinig goede landbouwgrond. Maar nemen we echt de economie, milieu en klimaatverandering serieus dan moeten we stoppen met de landbouw op slechte gronden en deze gronden productief maken voor de zuurstof productie. Afschaffen van hectare premies en andere niet productieve ondersteuning.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden