Interview Jeroni Vergeer

'Uitdaging ligt niet alleen bij boeren, ook bij burger'

16 Mei 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van donderdag 23 mei legt Boerenbusiness dagelijks 6 agrarische vragen voor aan de personen met een visie op het Europese landbouwbeleid. Vandaag is dat Jeroni Vergeer, kandidaat-Europarlementslid voor GroenLinks.

Vergeer is, naast kandidaat-Europarlementslid, tevens fractiemedewerker voor GroenLinks in Amsterdam en boerendochter. Ze staat op plek 9 voor GroenLinks in het Europees Parlement. Zelf acht ze de kans echter niet zo groot dat ze Parlementslid wordt.

Wilt u meer of minder Europees landbouwbeleid voor de Nederlandse boer?
"Wij willen niet zozeer minder of meer Europees landbouwbeleid, maar vooral een andere toepassing van het budget. Daarnaast moet het beleid groener, waarbij er meer aandacht moet zijn voor het dierenwelzijn en de biodiversiteit. Ook moet het landbouwbeleid in mijn ogen de doelstelling hebben dat de boer klimaatneutraal wordt, net zoals dat voor andere sectoren geldt."

Als we kijken naar het Gemeenschappelijk landbouwbeleid, moet er dan wel of geen hectarepremie komen?
"Wij zijn niet voor de huidige hectarepremie. Nu geldt namelijk: hoe meer land je hebt, hoe meer geld je krijgt. Er is op het moment geen stimulans om duurzaam te boeren. Dit werkt ongebreidelde schaalvergroting in de hand. De subsidies die boeren krijgen, moet verbonden worden aan het leveren van publieke diensten. Het gaat immers om publiek geld. Daarbij kunnen de voorwaarden stellen dat er meer dieren, houtwallen en/of bloemenstroken in de wei moeten. Zo creëer je ook een nieuwe business case."

Kijkende naar de uitvoering van het ketenrapport van Cees Veerman: hoe bereik je een 'level playing field' in de Europese Unie?
"Wij vinden het belangrijk dat er een gelijk speelveld is. Wat dat betreft is de huidige tendens om te hernationaliseren erg riskant. In de voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid stelt de Europese Unie de landbouwdoelen onder meer op milieugebied vast, vervolgens mogen de lidstaten zelf bepalen hoe die doelen ingevuld worden. We zijn daar niet per se op tegen, maar dan moet je wel duidelijk doelen, indicatoren en toezichthouders afspreken. Als je te veel algemene afspraken maakt en te veel flexibiliteit bij de individuele landen laat, hebben we straks helemaal geen Europees landbouwbeleid meer. Dat zorgt voor een ongelijk speelveld."

"Het is in onze ogen belangrijk dat er een meer regionale markt ontstaat, maar ook dat de veestapel kleiner wordt. Boeren hebben nu een slechte onderhandelingspositie en dat komt voornamelijk doordat er nu zoveel geproduceerd wordt. Wij willen de boeren meer macht geven en dat kan beter bij een regionale markt en korte ketens. Daarnaast willen we dat er minder wordt verkocht op de wereldmarkt. Het is niet nodig om het vlees hier te produceren en vervolgens de wereld over te sturen. Een kleinere veestapel en meer diverse gewassen is dus in het belang van de boer. De Nederlandse boeren zijn vandaag de dag gedwongen om te groeien, maar ze houden er niet meer aan over."

"Daarnaast is het uiteraard niet duurzaam om soja te importeren en dit vervolgens te exporteren richting Afrika. We moeten minder verslepen, al begrijpen we ook dat sommige producten beter elders verbouwd kunnen worden. Europa kan hier overigens wel een rol spelen, bijvoorbeeld door dezelfde eisen te stellen aan de producten die het land binnenkomen en producten die het land uitgaan." 

Is de Brusselse macht rond de toelating gewasbeschermingsmiddelen te groot? 
"We hebben te maken met een interne markt. Het is dus vanzelfsprekend dat de Europese Unie over de toelating gaat. Daarentegen moet Brussel minder luisteren naar de lobby vanuit de grote producenten van gewasbeschermingsmiddelen. Deze partijen hebben hun eigen belangen (hun winst), en dienen dus niet het belang van de boeren en burgers. In Europa zijn door die lobby al veel middelen toegelaten, waarna die volop gebruikt zijn. Toen later bleek dat deze middelen niet goed waren, kregen boeren de burgers achter zich aan. Dit terwijl de fout eigenlijk in Brussel ligt."

Wat moet in het Brusselse landbouwbeleid tot een speerpunt worden gemaakt?
"Biodiversiteit moet voorop worden gesteld. De afname van insecten en anders diersoorten in Europa is alarmerend, en daar moet vandaag nog actie op ondernomen worden. Ook moet de klimaatveranderingen beter aangepakt worden. Natuurlijk ligt deze uitdaging niet alleen bij boeren, maar ook bij de burger. Zij moeten bijvoorbeeld minder vliegen en hun huizen beter isoleren."

Welke mythe over het Europarlement klopt niet in uw ogen?
"In de media hoor je vaak dat de beslissingen vanuit Brussel komen. In werkelijkheid zijn dit voornamelijk democratische beslissingen, waarop onze parlementariërs en ministers invloed hebben. Het is geen externe macht uit het buitenland."

Lees hier alle interviews over de Europese verkiezingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boerenzwaluw 16 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882469/uitdaging-ligt-niet-alleen-bij-boeren-ook-bij-burger]'Uitdaging ligt niet alleen bij boeren, ook bij burger'[/url]
De doelstelling dat de boer klimaatneutraal wordt. Dat zijn we eigenlijk al. Maar omdat de industrie (kunstmest) de co2 uitstoot op ons afschuift en de energiesector onze compensatie van de zonnepanelen inpikt lijkt hvahalsof het niet zo is. Als Shell met het CO2 compensatie lulverhaal wegkomt, waarom de boer dan niet. Wij zijn de enige sector met een kringloop. Deze Groene dame kletst echt een eind uit haar nek
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden