Shutterstock

Inside Rente

ECB gaat rente voorlopig niet verhogen

7 Juni 2019 - Edin Mujagic

De Europese Centrale Bank (ECB) vergaderde 6 juni en beleggers keken reikhalzend uit naar wat Draghi te vertellen had. Verwacht werd dat hij meer zou vertellen over de nieuwe steun voor de commerciële banken (in de vorm van speciale leningen) en over de renteplannen van de bank.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De renteplannen van de ECB zijn opnieuw een onderwerp van gesprek, en dat onderwerp is misschien wel actueler dan eerst. Dit omdat de centrale banken in Australië, India en Nieuw-Zeeland hun rentes verlaagd hebben. Daarnaast neemt de kans toe dat de Fed de rente in de Verenigde Staten in de nabije toekomst gaat verlagen.

De ECB meldde tevens dat het haar monetaire beleid gaat verruimen als de inflatie op de middellange termijn (circa 2 jaar) niet oploopt richting de doelstelling van 2% inflatie per jaar. Uit de tegelijkertijd geopenbaarde ramingen over de inflatie voor de komende jaren, blijkt dat de economen menen dat de geldontwaarding tot en met 2021 niet zal klimmen naar die doelstelling. 

Belangrijke cijfers
Deze ramingen zijn erg belangrijk. Niet omdat ze altijd accuraat zijn, maar omdat de ECB de taak heeft de inflatie onder (maar in de buurt van) deze 2% te krijgen. Aangezien het enige tijd duurt voordat de wijzigingen in het monetaire beleid een effect hebben, komt het erop neer dat een centrale bank niet kan reageren op daadwerkelijke inflatieontwikkelingen, maar alleen op inflatieverwachtingen. Het wijzigen van de officiële rente heeft dan immers geen effect meer.

De verwachtingen over de inflatie zijn daarbij uiteraard erg belangrijk, net zoals verwachtingen over prijsstijgingen die afgeleid kunnen worden uit bepaalde prijzen op de financiële markten. Die laatste maatstaf geeft ook aan dat de markt de inflatie in de eurozone de komende jaren ver onder de 2% per jaar ziet uitkomen. 

Tegenvallers in groei
Daarnaast gaf de ECB tevens aan dat de kans dat de economische groei tegenvalt, groter is dan de kans dat die positief verrast. In de wetenschap dat de lagere economische groei vaak een lagere inflatie betekent en het een tijdje duurt voordat de rentewijzigingen effect sorteren, lijkt de kans groot dat de ECB het monetaire beleid de komende kwartalen ruimer zal maken. Daarbij speelt ook mee dat de bestuursleden van de ECB gepleit hadden voor een renteverlaging en een nieuwe ronde van het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties.

Ook na afloop van de persconferentie vond nog een veelzeggend voorval plaats. Een van de journalisten wilde een vraag stellen en vroeg zich af of de ECB ook neigt naar een renteverhoging. Nog voordat hij zijn vraag afmaakte, riep Draghi al 2 keer 'no'. Het voorval onderstreept hoe zeer de ECB eraan gehecht te melden dat het zeker geen plannen heeft om geld lenen in de eurozone duurder te maken. Niet nu en niet in de komende jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden