ChristenUnie

Nieuws Kringlooplandbouw

Minder regeldruk speerpunt in kringloopvisie

17 Juni 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) tracht met minder regeldruk de omslag naar kringlooplandbouw vorm te geven, staat in het realisatieplan dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag 17 juni heeft gepubliceerd. 

De transitie naar kringlooplandbouw vraagt om verandering, zo schrijft de minister. Dit proces wordt opgedeeld in 3 stappen. De eerste stap is de kabinetsperiode, waarin de kaders worden geschetst. Vervolgens volgt de 'periode 2030', waarin de stappen kunnen worden gezet. Daarna gaat het over de periode 'na 2030', waarin er nieuwe stappen kunnen worden gezet.

Schouten schat in dat het transitieproces een generatie in beslag neemt. Het is aan de ondernemers in de land- en tuinbouwsector om stappen te zetten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal zelf vooral de regierol op zich nemen.

Experimenteren en minder regeldruk
Daarbij vraagt minister Schouten eveneens inzet van erfbetreders en het onderwijs. De transitie naar kringlooplandbouw zal voornamelijk een tijd van experimenteren zijn. In dat kader komt er een subsidieregeling voor innovatie en investeringen in brongerichte emissiereductie in stallen.

Een randvoorwaarde in het transitieproces tot kringlooplandbouw is het verdienmodel van de boeren. Ook wil Schouten de wet- en regelgeving onder de loep nemen. Uit een onderzoek van Geelen Consultancy en Motivaction blijkt dat boeren een overwegend positieve houding hebben over kringlooplandbouw wanneer er minder regeldruk komt. In totaal is door het ministerie €135 miljoen vrijgemaakt om kringlooplandbouw in praktijk te realiseren.

Klik hier om het rapport te lezen.

Minister Schouten is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Klik hier voor het programma en tickets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers1 17 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882896/minder-regeldruk-speerpunt-in-kringloopvisie]Minder regeldruk speerpunt in kringloopvisie[/url]
zoethoudertje
Allee 17 Juni 2019
Precies , Nieuw middel om mee te paaien. Trap er niet in, of je wilt je zelf laten bedonderen.....
Abonnee
mt 18 Juni 2019

Dat horen we al zoooo lang! minder regelgiving, maar het tegendeel is waar

Prijzen moeten omhoog, anders is het over en uit

Kijk op makelaars site, staat veel nieuw courant te koop en er komt nog veel meer aan
tem 18 Juni 2019
als je kunt rekenen,dan reken er maar niet op .onbetrouwbaarder dan de overheid ,nog niet gezien.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden