Eigen foto

Nieuws Agro Vertrouwensindex

Optimisme Nederlandse boer keldert

28 Augustus 2019 - Jeannet Pennings - 8 reacties

Het vertrouwen van Nederlandse boeren in hun onderneming is in het tweede kwartaal van 2019 flink gedaald. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Wageningen University & Research (WUR). De Index bevindt zich op het laagste niveau in 3 jaar tijd.

De Vertrouwensindex daalde in het afgelopen kwartaal met 5 punten tot 10 punten. Zo'n sterke daling kwam begin 2016 voor het laatst voor. Vooral varkenshouders, vollegrondstuinders en melkveehouders zijn negatiever gestemd dan 1 kwartaal eerder. Daarentegen waren glastuinders juist iets optimistischer.

Door middel van deze index wordt de stemming van ondernemers in de land- en tuinbouwsector 4 keer per jaar bepaald. In de enquête wordt de boeren gevraagd naar de huidige situatie op hun bedrijf en de verwachte economische situatie voor de komende 2 à 3 jaar.

Minder optimisme in akkerbouw
Over de huidige situatie zijn vooral akkerbouwers minder positief dan in het eerste kwartaal van 2019. De index daalde hier 12 punten, wat onder meer te verklaren is door de droge zomer en tegenvallende opbrengsten. Onder de vollegrondstuinders en melkveehouders daalde de index met 8 punten en onder varkenshouders was de daling 5 punten.

Boeren en tuinders zijn sterker verdeeld als het gaat om hun verwachting voor de toekomst. De index daalde 6 punten en komt daarmee net boven de 2 punten uit. De index komt zodoende dicht bij het nulpunt. Dat geeft aan dat evenveel ondernemers positief zijn over hun bedrijfsvoering voor over 2 à 3 jaar als negatief.

Daling varkenshouderij valt op
Het is opvallend dat de stemming met name onder varkenshouders een stuk negatiever is. Zij waren in het eerste kwartaal van het jaar nog sterk positief over hun situatie op de middellange termijn. Bovendien zijn de huidige varkensprijzen goed. Ook in de melkveehouderij daalde de index. Akkerbouwers daarentegen zien de komende jaren positiever tegemoet dan 1 kwartaal geleden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Hermr 28 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883798/optimisme-nederlandse-boer-keldert]Optimisme Nederlandse boer keldert[/url]
Linkse criminaliteit is ook al doorgedrongen in Wageningen, alleen het negatieve wordt in de publiciteit gebracht.
tot hier en niet verder 28 Augustus 2019
zojuist weer een uitspraak van de rechter gehad waar de rechter alle feiten verdraaid heeft om me te veroordelen
NLiszinkendschip 28 Augustus 2019
We krijgen die falende overheid nog wel...
Ga mee op 21 december 2020 naar het Europees Parlement in Brussel.
Houd binnenkort uw sociale media in de gaten. Info en uitnodiging volgt nog. Ben dr razend drok met.
Dan zal je het beleven, we gaan geschiedenis schrijven met zijn allen!

Gasten, henig an! Laterrrrrrrrrr
Jan 29 Augustus 2019
Dat is lachen, 21 december 2020, over bijna anderhalf jaar winterslaap? Je werkt nog trager dan Brusselse ambtenaren.
NLiszinkendschip je 4 September 2019
Ja Jan,

En gedegen plan kost voorbereiding.... En tactiek!

Dan doe je het toch lekker zelf, mooie azijnpisser die je bent... Zoals jij zijn er teveel in de sector. Eenheid onder boeren is er nog nooit geweest en ik denk dat dit in NL ook nooit zo zal zijn. Jullie helpen je eigen sector om zeep!!!

Stuur dan maar lekker, net als je collega's uit het oosten vorig jaar, je stront laarzen naar Den Haag. Hebben ze daar ook wat te lachen.... Hahaha.

Eens zien of ze binnenkort van mij ook gaan lachen....

NLiszinkendschip 4 September 2019
We krijgen die falende overheid nog wel...
Ga mee op 21 december 2020 naar het Europees Parlement in Brussel.
Houd binnenkort uw sociale media in de gaten. Info en uitnodiging volgt nog. Ben dr razend drok met.
Dan zal je het beleven, we gaan geschiedenis schrijven met zijn allen!

Gasten, henig an! Laterrrrrrrrrr
NLiszinkendschip 4 September 2019
Oproep: potentiële stoppers in varkenshouderij, stel uw staking van uw bedrijf even uit! Wacht tot u in 2020 mijn website gelezen heeft inzake mijn politieke oplossing! Ik doel als voorbeeld op onderstaande regeling die ik van deze website gekopieerd en hier geplakt heb. Ook de andere vee sectoren, wacht aub even met bedrijven staken!!! De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) wordt later opengesteld dan voorzien. Het wordt niet 15 augustus, maar pas ergens dit najaar. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten. De warme saneringsregeling moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Die moet beoordelen of de regeling onder staatssteun valt. Zodra de staatssteungoedkeuring verkregen is, kan de regeling definitief worden gemaakt. Het doel van de regeling is het op korte termijn verminderen van geurbelasting in veedichte gebieden. Varkenshouderijlocaties die geurbelasting voor omwonenden veroorzaken en die willen stoppen, kunnen in aanmerking komen voor de subsidie. In totaal is er 180 miljoen euro beschikbaar voor varkenshouders die willen stoppen.
Piet 4 September 2019
Sinterklaas 2020 is nog vroeg zat om je rijke fantasieën te delen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden